Katten_______________________________________________
Dat katten kieskeurige eters zijn is eigenlijk niet waar. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat hun kat alleen het duurste merk wil eten, en dat hij bij alles wat goedkoper is zijn neus zou omdraaien. Het zijn echter diezelfde katten, die bij de buren het goedkoopste blikje kattenvoer gretig naar binnen werken. Katten zijn er alleen op uit om simpelweg het lekkerste te pakken te krijgen en geef ze daarin eens ongelijk!

Katten eten hun prooi, of vlees, door deze in stukken te scheuren, en vervolgens in stukjes in te slikken. In de maag wordt het voedsel vervolgens bewerkt door het maagzuur dat het verterings-en opname proces mogelijk maakt. Het vocht uit de voeding wordt grotendeels opgenomen via de 
dikke darm. Dit vocht is essentieel: een kat die te weinig vocht binnenkrijgt, hetzij via drinken hetzij via zijn voedsel kan ernstige blaas en nierproblemen ontwikkelen. Veel katten ontwikkelen op brok op een gegeven moment blaasgruis en nierproblemen. Katten drinken van naturen al erg weinig omdat ze het vocht uit hun prooidier halen. Indien je brokken geeft die erg droog zijn moet een kat in feite dus een dubbele hoeveelheid drinken om het vochtgehalte in het lichaam aan te vullen. Verse rauwe voeding bevat voldoende metabool vocht dat bijdraagt aan een goede waterhuishouding. Hierdoor kunnen bovenstaande problemen voorkomen worden. De darmen van een kat als 

obligate carnivoor zijn amper twee meter lang, een voeding zonder plantaardige vezels zorgt dus voor een betere spijsvertering. Katten hebben geen behoefte aan granen wanneer je besluit zelf samen te gaan stellen, de koolhydraten die een kat nodig heeft worden al uit het vlees opgenomen.

Indien je rauw wilt gaan voeren, geef dan zoveel mogelijk vlees, orgaan en bot van natuurlijke prooidieren van een kat. Dat komt er op neer dat je voornamelijk gevogelte, konijn, haas en andere kleine knaagdieren dient te voeren. Een gemiddelde volwassen kat eet van deze samengestelde voeding ongeveer 100-200 gram per dag. De meest natuurgetrouwe percentages zijn: 3 tot maximaal 5% lever, 10% hart, 10 ą 15% bot en tot slot 70 ą 77% spiervlees. Onder spiervlees valt al het vlees wat geen orgaan is, hierbij kun je denken aan kipfilet en kalkoenvlees etc. Geef een kat deze percentages het liefst elke dag: Katten, eten in tegenstelling tot honden in de natuur voornamelijk gehele prooidieren. Het is daarom ook veel natuurlijker om elke dag deze genoemde percentages te verstrekken: een muis is ten slotte ook een "compleet pakketje".


Indien je genoemde percentages aanhoudt hoef je ook niet bang te zijn dat je kat een tekort aan taurine oploopt: de percentages zijn afgeleidt van natuurlijke prooidieren en daarom uiterst in balans. Taurine is voornamelijk aanwezig in hart, en indien je jezelf aan genoemde percentages houdt zal je kat dit ook voldoende binnenkrijgen. Geef geen pens aan katten: katten in de natuur eten de maagjes niet tot zelden op en het geven van pens is dus geheel onnatuurlijk.

Niet alle katten zijn overigens meteen gecharmeerd als ze

hun nieuwe rauwe voeding voorgeschoteld krijgen. Ze moeten vaak nog wennen aan een andere textuur, geur en smaak van de nieuwe voeding. In de huidige kattenvoeders worden vaak geur en smaakstoffen toegevoegd om de voeding extra aantrekkelijk te maken voor katten. Probeer dus niet meteen op te geven, maar neem er je tijd voor. Het mengen van blikvoer en rauw vlees wil ook vaak helpen, of het even blancheren van de rauwe voeding. Probeer ook zo veel mogelijk te variėren met verschillende vleessoorten, en biedt het voedsel op verschillende wijze aan zoals heel of gemalen indien een kat in het begin weigert rauwe voeding te eten. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: katten mogen absoluut niet vasten! Katten en voornamelijk dikke katten kunnen in zo'n geval leververvetting krijgen.

Kittens eten hetzelfde als volwassen katten alleen in andere hoeveelheden. Voor uiteraard goed op het oog. 

Menu voor kat van 4 kilo

Maandag : hart 40 gram, nier 20 gram, haasspiervlees 75 gram
Disndag : kippennekken 60 gram, hart 15 gram, haasspiervlees 60 gram
Woensdag : kippennekken 40 gram, konijnenlever 15 gram, kalkoenspiervlees 80 gram
Donderdag : kipkarkas 60 gram, konijnennier 25 gram, kipfilet 70 gram
Vrijdag : kipdijenvlees, eendenhart 20 gram, kipdijenvlees 55 gram
Zaterdag : haasspiervlees 110 gram, lever 25 gram
Zondag : kipkarkas 40 gram, hart 20 gram, kipdijenvlees 75 gram

Tussendoor kun je wat eendagskuikens voeren.