Registreren

Darmoperatie na obstructie

Problemen met de gezondheid van je hond? Dan kun je hier terecht; Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Moderator: Team VoerNatuurlijk

Snuffelaar
Snuffelaar
Berichten: 35
Geregistreerd: ma 17 sep, 2007 14:59
Woonplaats: België

Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor scoobidoo » zo 30 nov, 2014 18:31

Ik wil hier even mijn verhaal doen en wat voedingsadvies inwinnen.

In januari stond mijn hond op KVV (verschillende merken) en heeft hij een verstopping gehad die na enkele dagen spoelen uiteindelijk zichzelf opgelost heeft.

Sinds de zomer voer ik opnieuw deels KVV, deels NRV.

Vorige week donderdagnacht heeft mijn hond Forza, een CC enkele keren overgegeven met vrijdag éénmalig diarree. Ik dacht dat hij zich gewoon wat misselijk voelde en heb hem 2 dagen gewoon laten vasten. Toen hij zondag nog niet wilde eten maakte ik me wel zorgen en heb de DA van wacht gebeld. Zolang hij niet overgaf en zich niet extreem slecht voelde was er geen haast bij volgens de DA van wacht en ik ben dan maandag naar mijn eigen DA geweest. Die heeft een lavement gezet en enkele keren gespoeld met lauw water. Op foto was duidelijk een obstructie te zien en ze dacht aan een stukje bot vrij achteraan in de dikke darm. Ze kon het net voelen maar er nét niet aan om het uit te halen. We zijn naar huis gegaan met een flinke portie Lactulose om hem oraal te geven.
Forza voelde zich maandag duidelijk beter en is ook terug beginnen eten, zij het in meerdere keren maar uiteindelijk wel 3/4de van zijn normale dagportie. Woensdagmorgen dan nog geen stoelgang en terug naar de DA en opnieuw lavement en spoelen met paraffine. De foto's toonde dat er 3 brokken stoelgang zaten die heel langzaam kleiner werden, behalve de eerste brok, die dichter en dichter naar buiten kwam te zitten. Er is ook nog Lactulose langs achteraan toegediend in de hoop dat de brok naar buiten zou glijden als de hond zou persen, wat hij al enkele dagen niet meer deed. Ze adviseerde ook om de dosis Lactulose oraal op te drijven. Donderdag hebben we dan zelf een spoeling gedaan met Lactulose en warm water en dat enkele uren laten inwerken. Vrijdagmorgen idem dito maar uiteindelijk is hij vrijdagmiddag op de operatietafel beland en is zijn darm opengesneden om de verharde stoelgang eruit te halen, die trouwens veel korrels calcium bevatte en volgens de DA zo hard als cement waren.

Uiteraard is de voeding ook ter sprake gekomen als "boosdoener". Ik heb Forza voor het eerst een geitenkop gegeven enkele dagen voordien dus ik ben er vrij van overtuigd dat dit de oorzaak is geweest, ook al geef ik telkens pens of gemalen vlees bij bot én de dag nadien. DA is nogal onwetend over rauw voer en heeft advies ingewonnen bij Merelbeke waar ze rauw voer als een bedreiging voor de volksgezondheid zien en enkel adviseren om Joliped te geven als ik absoluut vlees wil voeren :roll:

Nu geef ik op advies van de DA de eerste dagen Hills ID commerciële voeding met extra vezels maar ik wil zo snel mogelijk overschakelen op een licht verteerbare KVV aangezien Forza erg weinig appetijt heeft.
Enig idee welke KVV ik dan best kan geven, eentje met veel vezels in?

Nadien als ik zeker ben dat hij herstelt wil terug NRV gaan geven maar ik ben wel wat bang geworden om opnieuw iets fout te geven en grote botten ga ik denk ik toch niet maar aandurven. Maar wat geef ik bij om zeker te zijn dat hij alles goed verteert krijgt? Op welke manier kan ik extra vezels bijgeven? Waar moet ik op letten want ik ben nu wel erg onzeker geworden...

Ik heb jaren NRV gevoerd zonder problemen, daarna tijdelijk door omstandigheden overgechakeld op KVV en nu sinds een half jaar opnieuw meer en meer NRV aan het geven. Ik beschouw mijn honden eigenlijk nog als ervaren rauw voer-eters...

*Site Beheerder*
*Site Beheerder*
Avatar gebruiker
Berichten: 30895
Geregistreerd: wo 23 nov, 2005 21:30
Woonplaats: Leeuwarden
Aantal honden: 2
Aantal katten: 3

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor Ester » zo 30 nov, 2014 18:57

Oei joh, bah wat een schrik!! :?

Geitenkoppen zijn erg hard en er zit weinig vlees aan. Bevleesde botten verteren beter dan kale botten met vlees/pens erbij. Het beste is om niet meer dan een halve te geven, en ze zijn alleen geschikt voor zeer ervaren en rustige eters.
Wat kreeg je hond naast de kvv aan botten?

Je zou psylliumvezels bij de maaltijden kunnen geven.
Ook zou ik je hond probiotica geven. Zelf heb ik deze gegeven: http://www.medpets.nl/phytonics+probiotics/

Ik ben normaal niet zo'n fan van gemalen maar als het mijn hond zou zijn zou ik zeker de eerste maanden gemalen vlees voeren met de vezels erbij. En dan eerst kijken hoe het daarop gaat.
Het verteren van botten vraagt om een goede gezonde spijsvertering. Vandaar dat ik daar voorlopig mee zou wachten.

Pas als de ontlasting een hele tijd goed blijft zonder dat het te droog is/wit is/hard is, dan zou ik pas verder kijken.
Dan begin je weer met beginnersbotten: kwarteltjes, eendennekken, eendkarkas, konijnenribben. Zachte botten en dan geef je er extra spiervlees bij.

Sterkte en beterschap, dit wil je niet voor ze! :(

*Yola van Goud*
*Yola van Goud*
Avatar gebruiker
Berichten: 10602
Geregistreerd: za 27 jan, 2007 22:10
Woonplaats: Vries
Aantal honden: 1

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor veramon » zo 30 nov, 2014 19:08

Joh,wat een vreselijk verhaal! :shock:
Wat zul je geschrokken zijn en ws heb je je ook schuldig gevoeld, dat kan ik me heel goed voorstellen.. ( die da's hebben daar ook wel aan bijgedragen,denk ik zo?)
Gelukkig is het allemaal met een sisser afgelopen! :voer20:
Tja, zo'n geitenkop is niet niks idd. ook al voer je er pens of orgaan bij, het blijft wel veel en zwaar bot natuurlijk!
Je kunt je afvragen of de maag van je hond al wel weer helemaal ingesteld was op dit "zware werk" na een periode KVV en een paar maanden NRV: ik zou het niet weten eerlijk gezegd!

Wat je i.e.g. kunt doen is kleine prooidieren voeren, al dan niet in de veren of in de vacht.
Sowieso na een tijdje op brokken kun je beter weer van voren af aan beginnen: met beginnersbotjes, dus alleen gevogelte, klein wild, konijn, vis, jong vee.
Met het voeren van hele prooidieren hoef je niets toe te voegen: de vacht of de veren zijn de vezels die nodig zijn voor de vertering van e.e.a.
Als je geslachte dieren gaat voeren zou je vezels bij moeten geven: bv. zemelen, veendrenkstof, pitten, zaden, gras of zand van de grond waarop je hond eet, enz.
Ik wens je heel veel succes en hoop dat je je vertrouwen weer hervindt!
Afbeelding

Snuffelaar
Snuffelaar
Berichten: 35
Geregistreerd: ma 17 sep, 2007 14:59
Woonplaats: België

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor scoobidoo » zo 30 nov, 2014 21:57

Bedankt alvast voor de reacties.
Het is nu nog bang afwachten op de eerste stoelgang want de dikke darm heeft quasi een week stil gelegen. Hij is vrijdag geopereerd dus uiterlijk morgen moet die stoelgang terug op gang komen !!
Qua infectiegevaar staat hij op 3 verschillende AB wat zijn eetlust uiteraard ook niet ten goede komt momenteel.

Kleine prooidieren heb ik ooit geprobeerd maar daar was hij geen fan van. Piepkuikentjes met huid liet hij gewoon liggen dus dat is niet echt een optie denk ik al kan ik het nog eens opnieuw proberen later.
@ Veramon: maakt het uit welke pitten en zaden ik zou bijgeven en waar koop je die want eerlijk gezegd heb ik bvb nog nooit gehoord van veendrenkstof en vooral in welke hoeveelheden procentueel voeg ik dat toe ?
@ Ester: Hij at volledige kippen, lamsribben, eendennekken, kalfsborst, kalfs en lamsribben en af en toe al eens een schapenbout. Ook psylliumvezels ken ik niet dus ook daar de vraag waar ik dat kan vinden en meng ik dat dan gewoon onder zijn voer? Die probiotica durf ik voorlopig nog niet aan aangezien ik lees dat ze daar in het begin wat krampen van kunnen krijgen maar ik hou het in het achterhoofd.

*Yola van Goud*
*Yola van Goud*
Avatar gebruiker
Berichten: 10602
Geregistreerd: za 27 jan, 2007 22:10
Woonplaats: Vries
Aantal honden: 1

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor veramon » zo 30 nov, 2014 22:35

Ik geef veendrenkstof van Sanofor aan Finn, mijn Noosre Buhund, die als pup Giardia heeft gehad en soms wat dunne ontlasting heeft: het helpt de darmflora te herstellen en daarmee de stoelgang te normaliseren.
Ik vind het fantastisch spul!
Google maar eens, je kunt het bij verschillende zaken krijgen, het is een natuurlijk middel gemaakt van plantenresten. :voer20:

Wat zaden en pitten betreft: chiazaad is momenteel erg in trek, maar ook lijnzaad of vlaszaad kun je gebruiken, die laatste wel pletten zodat de voedingsstoffen opgenomen kunnen worden: beide bevatten omega 3 en 6 vetzuren en diverse mineralen. Ook maar eens googelen, zou ik zeggen! :voer27:

Overigens gebruik ikzelf elke dag zowel, chiazaad als lijnzaad, als supplement en ik gaf dat ook aan mijn vorige hond.
Finn krijgt het zo nu en dan: ik een hele eetlepel en hij een halve ongeveer.
Pompoenpitten, zonnebloempitten, en allerlei noten (maar géén paranoten, macadamianoten en geen pinda's). Noten bevatten vezels en vetten die goed zijn voor de spijsvertering.
Psylliumvezels kunnen idd. ook, meerdere mensen hier doen dat, maar ik geef die niet omdat ik ze zelf niet verdraag, maar dat is persoonlijk hoor! 8)
En 's zomers voer je je hond op pasgemaaid gras, zodat er grassprieten aan het vlees blijven hangen: vezels! :voer20:
Afbeelding

*Beautiful Blinker*
*Beautiful Blinker*
Avatar gebruiker
Berichten: 14603
Geregistreerd: di 22 mei, 2007 11:33
Woonplaats: Ronse, België
Aantal honden: 2

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor Wijnie » zo 30 nov, 2014 23:09

Ik zie dat je al véél bruikbare adviezen hebt gekregen, maar ik wil je graag ongelofelijk veel sterkte toewensen.
Wat moet dit ontzettend moeilijk voor je zijn en dan inderdaad ook nog eens de 'adviezen' van de DA's. :roll:
Ik hoop van harte dat alles héél rap in een rustig vaarwater terecht zal gaan komen.
Afbeelding
Groetjes van Wijnie en een poot van Blinker & Honey.

*Glansrijk*
*Glansrijk*
Avatar gebruiker
Berichten: 1471
Geregistreerd: za 03 dec, 2005 15:48
Woonplaats: Antwerpen
Aantal honden: 2

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor binno » ma 01 dec, 2014 10:37

:shock: :? Ook van hieruit sterkte en heel veel beterschap voor Forza!!!

Probiotica vind ik zeker geen slecht idee, zeker nu de AB ook nog eens een aanslag is op de weerstand in zijn darmen.
Psylliumvezels kan je ook bij Medpets bestellen (en onder het voer mengen).

Succes en eerst maar weer rustig op kvv en van daaruit kijken of je weer wat kip, konijn, eend en zo van die dingen kan gaan geven,
geitenkop zal echt veel te hard geweest zijn voor hem. (ik durf dat eerlijk gezegd niet geven). :voer66:
Afbeelding

Afbeelding

*Site Beheerder*
*Site Beheerder*
Avatar gebruiker
Berichten: 30895
Geregistreerd: wo 23 nov, 2005 21:30
Woonplaats: Leeuwarden
Aantal honden: 2
Aantal katten: 3

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor Ester » do 04 dec, 2014 19:08

Hoe gaat het nu met je mannetje?

Snuffelaar
Snuffelaar
Berichten: 35
Geregistreerd: ma 17 sep, 2007 14:59
Woonplaats: België

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor scoobidoo » vr 19 dec, 2014 22:15

Het is nogal een heftige tijd geweest vandaar dat ik niet meer aan reageren ben toegekomen.

Forza deed het na de operatie niet zo goed en 5 dagen na zijn darmoperatie is hij met spoed bij de interne specialist gebracht
die na alweer een MRI alweer een brok uitgeharde stoelgang onder narcose heeft verwijderd.
Deze keer hebben ze een buis aan zijn aars ingebracht waarbij ze met een camera en een soort knabbeltang de brok stoelgang hebben kunnen verwijderen.
Blijkbaar hebben ze bij de operatie enkel de harde stoelgang verwijderd en de rest van de stoelgang die zacht was in de darmen laten zitten. Maar om één of andere reden is de stoelgang enorm uitgehard en wat overbleef was een brok van kleine brokjes calcium die als cement aan elkaar kleefden.

Forza heeft dit eigenlijk goed doorstaan maar zijn eetlust en energie is nog steeds beneden alle peil. Ik heb advies gekregen hem onder geen beding nog vers vlees te geven maar wel groenten en aardappellen, rijst etc... Zijn lichaam zou geen vlees meer kunnen verteren?
Momenteel geef ik hem alles wat hij maar wil eten maar dat is quasi niets. Ik bied alle soorten brok, KVV, vlees, groenten, aardappelen etc aan en mondjesmaat neemt hij iets aan. Hij krijgt momenteel nog motillium tegen de misselijkheid maar blijft vrij loom en zonder enige eetlust.

Vorige week zaterdag heb ik dan ook nog vrij abrupt zijn speelkameraadje moeten laten gaan, die een agressieve milttumor had die op springen stond :cry:
We nemen hem nu elke dag mee werken en hij krijgt massa's aandacht en knuffels van de klanten maar blijft er vrij apathisch onder. Hij is ook nog niet sterk genoeg voor een stevige losloopwandeling dus ik zit een beetje met de handen in het haar hoe ik hem mentaal een positieve klik kan laten maken.

*Ieniemienie*
*Ieniemienie*
Avatar gebruiker
Berichten: 2260
Geregistreerd: za 18 aug, 2012 23:16
Aantal honden: 3
Aantal katten: 2

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor daatje » za 20 dec, 2014 00:24

Wat een heftig verhaal. Het is ook niet niks voor jullie en je hond om dit mee te maken, en dan ook nog zijn speelkameraad laten gaan.
Het zal best nog een tijdje duren voordat zijn eetlust en energie weer terug is.
Misschien iets van Bach bloesem voor Forza.
Toen we ons hondje lieten inslapen was Asha ook erg down, we hebben toen een remedie van Bach bloesem gegeven. Dat heeft bij haar goed geholpen.
Ik wens je veel sterkte en wijsheid voor Forza.

*Site Beheerder*
*Site Beheerder*
Avatar gebruiker
Berichten: 30895
Geregistreerd: wo 23 nov, 2005 21:30
Woonplaats: Leeuwarden
Aantal honden: 2
Aantal katten: 3

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor Ester » zo 21 dec, 2014 16:24

Tjee zeg, wat een verhaal, wat ontzettend heftig! :cry:
Allereerst heel veel sterkte met het verlies van jullie vriendje!

En ontzettend veel beterschap en sterkte voor Forza!
Het lijkt me het belangrijkste dat hij i.e.g éét, ook al is het niet iets van je voorkeur. Eet hij ook geen gestoomde voeding (bijv. Renske) of blikvoer? Het is belangrijk dat hij nu licht verteerbaar voer krijgt, wat geen risico geeft op harde ontlasting. (misschien extra vezels blijven toevoegen?) Het is een behoorlijke operatie geweest en het zal wel even duren voor alles weer herstelt is en zich weer vrolijk voelt.
Bah, geen fijne update.

Nogmaals heel veel sterkte!

Snuffelaar
Snuffelaar
Berichten: 35
Geregistreerd: ma 17 sep, 2007 14:59
Woonplaats: België

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor scoobidoo » zo 18 jan, 2015 09:31

Ik ben er terug voor een update. Het zijn na mijn post nog heftige weken geweest waardoor ik niet meer aan dit forum toekwam.

Uiteindelijk heb ik kerstdag terug bij de interne specialist doorgebracht en hebben ze 250ml etter uit zijn buik verwijdert. Hij had blijkbaar een resistentie opgebouwd tegen de drie soorten AB die hij nam en er is alsnog een ontsteking in de buik ontstaan ten gevolge van de eerste operatie. Hij was er vreselijk aan toe en ik dacht dat ik hem zou verliezen die dag !

Na kerst ging het langzaam beter met Forza.
Om zijn maag te sparen zijn we dan ook begonnen met zelf elke dag 3 inspuitingen te geven met 2 andere soorten AB. En alhoewel dat niet makkelijk was heeft dat wel gewerkt. Hij is langzaam aan terug beginnen eten, kleine beetjes vuile pens (klein gesnipperd) uit de hand.

Ondertussen eet hij licht verteerbaar vlees of vis (gemalen) samen met af en toe wat linzen, zoete aardappel en zelfs al eens wat gedroogd fruit/groenten. Op termijn denk ik dat verse groenten/fruit wel beter zijn of maakt dat weinig uit voor de vezels? Ik geef hem nu ook nog 1x/week de speciale brokken die de DA voorgeschreven heeft tot ik zeker weet dat zijn darmen werken zoals het moet.
Supplementair geef ik levertraan en wat honing erbij en dat lukt vrij goed. Ik ben nu aan het denken om ook nog probiotica te gaan toevoegen maar stap voor stap want wil niet het risico lopen dat hij het smaakt en zijn eetlust terug verdwijnt. Psylliumvezels heb ik geprobeerd maar die wil hij niet.

*Ieniemienie*
*Ieniemienie*
Avatar gebruiker
Berichten: 2260
Geregistreerd: za 18 aug, 2012 23:16
Aantal honden: 3
Aantal katten: 2

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor daatje » zo 18 jan, 2015 12:46

Fijn dat het weer wat beter gaat met Forza, maar wel een heftige tijd zeg.

Mijn ervaring met groente is, dat Asha het er heel goed op doet. Ook zij lust geen psylliumvezels, ze eet gewoon dan ook geen vlees meer.
Ik kook een aantal groentes kort, zoals sperzieboontjes, worteltjes, witlof, broccoli en nog wat meer. Ze blieven geen rauwe groenten hier. Omdat Asha niet meer heel goed kan persen i.v.m heupoperatie, krijgt ze groenten. Haar ontlasting is prachtig. Dit doen we al 2 jaar.
Ik denk dat je moet kijken hoe je hond het erop doet.

*Warm Thuis*
*Warm Thuis*
Avatar gebruiker
Berichten: 2266
Geregistreerd: wo 04 nov, 2009 01:26
Aantal honden: 8
Aantal katten: 2

Re: Darmoperatie na obstructie

Berichtdoor Eranthe » wo 21 jan, 2015 21:42

Wat een verschrikkelijk verhaal. Echt afschuwelijk om mee te moeten maken. Fijn dat Forza weer de berg opklimt. Ik duim voor jullie, opdat de ontlasting heel mooi en soepel mag blijven. :voer66:
Groetjes, Karen

Keer terug naar Hond en gezondheid

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten