Registreren

Spondylose

Problemen met de gezondheid van je hond? Dan kun je hier terecht; Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Moderator: Team VoerNatuurlijk

*Passievolle Spanjaard*
*Passievolle Spanjaard*
Avatar gebruiker
Berichten: 2080
Geregistreerd: vr 19 feb, 2010 17:51
Woonplaats: Barneveld
Aantal honden: 2

Spondylose

Berichtdoor Pasqualino » di 12 mei, 2015 09:55

Zoals sommige van jullie wellicht al gelezen hebben, Enzo heeft spondylose. Hij is pas 3 jaar. :cry:

Omdat hij er nog geen last van heeft ben ik op zoek naar zo veel mogelijk adviezen om dit zo lang mogelijk zo te houden.

Zouden jullie met mij mee willen denken? Alle tips zijn welkom!

Een hele interessante vind ik goudacupunctuur, helemaal omdat hij nog geen artrose heeft zou dit heel goed moeten kunnen gaan werken. Ik hoor verschillende verhalen over honden die bijvoorbeeld HD-D hadden en door de goudkorrels van de pijnstillers af konden. Ik wil dit heel graag geloven maar moet mij er nog even meer in verdiepen. Wat ik vooral vreemd vind is dat als het zo goed zou werken, waarom wordt dit bij mensen dan zo weinig gebruikt? Er gaat in ieder geval een rugfoto naar Eric Laarakker om te horen wat een prijsindicatie hiervoor zou kunnen zijn.

Dat gaat in ieder geval een flinke investering worden, maar wellicht bespaart dit een hoop kosten aan pijnstillers en andere therapieën. Andere tips die ik kreeg zijn aquatraining, osteopathie en gewone acupunctuur.

Daarnaast vele middeltjes tegen artrose e.d. maar daar heb ik vaak wel snel mijn vraagtekens bij. Glucosamine ga ik zeker wel geven.
@Paulien, jij had laatst een post geplaatst over hoe je zelf glucosamine uit botten kan trekken, ik kan dit zo even niet terug vinden.

Verder 2x per week vis ipv 1x per week en ik ga Erwin even mailen, die heeft vast ook nog wel goede tips (al vind ik hem steeds wat commerciëler worden met allerlei dure middeltjes aanraden...)

Ondertussen ga ik heel, heel hard sparen en voorlopig aan de droge boterhammen denk ik, want die hond gaat ons een hoop geld kosten.
Maar, die hond is goud waard ;)

Alvast bedankt voor het meedenken!

*Beautiful Blinker*
*Beautiful Blinker*
Avatar gebruiker
Berichten: 14603
Geregistreerd: di 22 mei, 2007 11:33
Woonplaats: Ronse, België
Aantal honden: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor Wijnie » di 12 mei, 2015 10:29

Pffft, Marjolein, wat staat je leven dan ineens op zijn kop hè? :?
Alles is/wordt nu plots zó anders dan gehoopt en verwacht.
Misschien weet je van Honey haar 'trauma-knie'. Ik probeer ook te voorkomen (of toch zoveel mogelijk) dat daar artrose zal ontstaan. Ik geef haar al geruime tijd Arthrix Plus 90: http://www.kalahealth.nl/beweging-voor- ... x-plus-90/
Nogmaals veel sterkte gewenst en ook wijsheid in verband met het maken van keuzes.
Afbeelding
Groetjes van Wijnie en een poot van Blinker & Honey.

*Passievolle Spanjaard*
*Passievolle Spanjaard*
Avatar gebruiker
Berichten: 2080
Geregistreerd: vr 19 feb, 2010 17:51
Woonplaats: Barneveld
Aantal honden: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor Pasqualino » di 12 mei, 2015 12:08

Dankje Wijnie, ik ga het middel bekijken en heb het in mijn lijstje erbij gezet..
Zomaar wat tips op een rijtje die ik gekregen of gelezen heb:

- Veel gelijkmatig bewegen en zorgen voor goede bespiering (dmv aquatraining, zwemmen, fysio en osteopathie om blokkaders te verhelpen e.d.)
- Niet meer uit auto(loopplank?) en van bank laten springen en niet meer frisbeeën of bal gooien en geen belastende sporten met plotselinge bewegingen zoals agility, speuren/mantrailen kan wel nog heel goed.
- Hoge dosering glucosamine (in de vorm van glucosaminesulfaat en chondroitinesulfaat aangezien die beter opneembaar zijn. Bijv. puur glucosamine compleet)
- Puur spondy
- MSM, een middel dat vaak naast Glucosamine/Chondroitine gebruikt wordt. (Bij kruidvat Glucosamine/Chondroitine en MSM in een pil. )
- Magnesiumcitraat voor een goede botkwaliteit (moet op de verpakking staan)
- Vis(olie) / Doils Joint (http://www.newpharma.be > goedkoopste)
- COXcompositum en Gabapentine
- Duivelsklauw. Gecombineerd met Boswellia/Curcumine en heermoes.
- Cetyl M (menselijke variant. Belangrijkste stof in dit middel: http://www.jaredstory.com/cetyl.html. Te bestellen bij http://www.cetylm.nl)
- Cortaflx van http://www.fermain.com
- Arthrix Plus 90: http://www.kalahealth.nl/beweging-voor- ... x-plus-90/

Maar wat ga ik hier nou uit kiezen om wel of (nog) niet te geven? Lastig hoor..
De echte reguliere pijnstillers blijf ik zo lang als mogelijk nog van weg. Uiteraard is vrij zijn van pijn wel het belangrijkste, dus zodra nodig zal ik mij ook daar in gaan verdiepen.

Pijn bij spondylose
Als het al bruggen spondylose zijn, zal de hond niet heel veel pijn hebben. Meestal hebben honden met spondylose veel pijn als de brug kapot gaat (dan schuurt het over elkaar) of als er nog niet een volledige brug is. Als er zenuwen beknelt zijn geraakt, dan kunnen in het ergste geval ook verlammingen van de achterhand optreden. Zodra er artrose rondom de bruggen gaat zitten ontstaat er artrose pijn.

Goudacupunctuur
Dr. Schulze in Kamen is de enige in Duitsland die de implantaten zet volgens de principes van de Traditionele chinese geneeskunde. Je krijgt hierdoor een beter effect. De goudimplantaten (hele kleine goudstaafjes) werken op zich zelf al, maar door dat ze op bepaalde acupunctuurpunten worden gezet, krijg je een nog betere werking.
In Nederland: Eric Laarakker (den Hoek in de bilt)

Er is een onderzoek geweest naar goudinjecties en de resultaten waren , zeker bij de nog wat jongere honden zeer goed. Bij 5% heeft het geen resultaat. De hond gaat eenmalig onder narcose. Kwaad kan de ingreep niet.

Wat betreft de kosten: "het is helemaal afhankelijk van wat er allemaal gedaan moet worden bij de hond. Ook wij hebben zitten rekenen voor dat we de beslissing namen. De laatste 2 jaar hebben we per maand Euro 58,00 voor pijnstillers uitgegeven (= Euro 696,00 per jaar!!!). Daarmee haal je de pijn alleen voor een paar uur weg en je moet rekening houden met de bijwerkingen. Verder gaven we glucosamine-preparaten die ook niet goedkoop waren. Dat zijn allemaal kosten die nu dankzij het goud wegvallen. Gezien wij de laatste 7 maanden zonder pijnstillers en andere preparaten prima konden leven, hebben we meer dan de helft van de behandeling nu al weer "terugverdiend" Wij waren zo'n Euro 800,00 kwijt. Voor de heupen, een aantal spondylosebruggen in de rug én de poten zijn behandeld."

Ik vraag mij af omdat hij nog geen klachten heeft, het zinvol is om deze manier van pijnstilling in te zetten of kan ik juist door er vroeg bij te zijn pijn langer voorkomen? Hoe lang blijft het pijnstillend werken en hoe weet ik of het überhaupt werkt? Gaan de goudkorrels niet zwerven door het lichaam?
Deze vragen ga ik stellen zodra ik de rugfoto van de kliniek heb ontvangen zodat ik die mee kan sturen.


Wat zouden jullie doen? Welke middelen zijn aan- of af te raden?

*Passievolle Spanjaard*
*Passievolle Spanjaard*
Avatar gebruiker
Berichten: 2080
Geregistreerd: vr 19 feb, 2010 17:51
Woonplaats: Barneveld
Aantal honden: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor Pasqualino » di 12 mei, 2015 12:13

Bron: http://www.gold-akupunktur.eu/13.html

Je hoort steeds vaker dat honden last hebben van spondylose. Deze vorm van artrose ontstaat wanneer de tussenwervelschijven in de wervel kolom aan slijtage onderhevig zijn. Het lichaam reageert hierop door extra bruggen te maken tussen de wervelschijven. De rug wordt daardoor minder soepel. Maar deze woekering van botgroei zorgt vaak voor pijnlijke druk punten.

Spondylose komt meestal op oudere leeftijd voor, maar kan ook bij jonge honden ontstaan. De oorzaak hiervan kan liggen aan de hoeveelheid beweging die een hond krijgt (slijtage), denk hierbij aan sporthonden, maar ook aan de lichamelijke conditie (overgewicht) van de hond. Verder komt het vaker voor bij grotere dan bij kleinere rassen. (+ erfelijke aanleg, bij jonge honden is spondylose absoluut ook genetisch bepaald!!!!!)

Kenmerken bij spondylose is dat een hond minder makkelijk opstaat of niet meer in/uit de auto wil springen. Verder hebben deze honden meer last bij bewegingen die meer van de rug vergen zoals bijvoorbeeld traplopen. Ook is het mogelijk dat een hond met een kromme rug gaat lopen en/of in telgang (zoals een kameel). Na beweging (opwarmen) zie je dat het lopen soepeler gaat.

Goud acupunctuur bij spondylose gevallen kan dé uitkomst zijn. Hieronder een uitleg van de dierenartsen praktijk E. Schulze. Hij is gespecialiseerd op het gebied van goud acupunctuur.Sinds oktober 1996 bieden wij in onze praktijk naast de “normale”acupunctuur met naalden of laser een bijzondere vorm van acupunctuur aan:

De permanente acupunctuur door de implantatie van 24k goud op specifieke acupunctuur-punten.

1. Bij welke aandoeningen komt uw dier voor een behandeling met goud acupunctuur in aanmerking?

Tot nu toe behandelen wij met deze bijzondere vorm van permanente acupunctuur voornamelijk vormen van artrose bij heupen, knie, schouder, ellebogen. Maar ook spondylose (wervelkolom) kan met goud acupunctuur behandeld worden.

Helaas helpt goudacupunctuur NIET bij acute ziektes zoals hernia, ontstekingen en verlammingen als gevolg van zenuwletsel of tumorgroei. Vakkundig orthopedisch onderzoek én onderzoek volgens de wetten van de acupunctuur (TCM) zijn daarom voor begin van de behandeling dringend noodzakelijk.2. Wat precies kan bereikt worden door goudacupunctuur?

Deze therapievorm is in eerste instantie een “pijntherapie”. Door veranderingen in het gewricht heeft de hond pijn. Als er geen pijn meer is, gaat de hond weer normaal bewegen (vaak beweegt hij anders/ eenzijdig om het gewricht te ontlasten). Hij wordt hierdoor weer beweeglijker, de hond krijgt zijn levensvreugde terug.

Na succesvolle behandeling heeft de hond meestal al binnen 1 – 2 weken geen pijnstillers meer nodig, bij sommige honden kan de dosis pijnstillers beduidend gereduceerd worden.

Belangrijk:
Goudacupunctuur kan de afwijking van het gewricht niet genezen !!3. Hoe lang werkt de goudacupunctuur?

Het gaat om een eenmalige behandeling. Onze ervaring (sinds 1989) leert ons dat de goudacupunctuur het hele hondenlevenlang werkt.4. Zijn er bijwerkingen te verwachten?

Tot nu toe zijn wereldwijd nooit bijwerkingen opgetreden. Een absolute voorwaarde hiervoor is dat de ingreep door een gespecialiseerde dierenarts wordt uitgevoerd.5. Zijn er risico’s?

Er zijn nauwelijks risico’s. Om het goud op de acupunctuurpunt te zetten, is geen volledige narcose noodzakelijk. De hond krijgt slechts een roesje en kan direct na de ingreep door een injectie weer wakker gemaakt worden.

Maar om te voorkomen dat het goud in het gewricht komt, is jarenlange ervaring met acupunctuur noodzakelijk!!
Stelt u zich voor dat een goudstukje IN het gewricht zou komen… de hond zou grote pijn lijden en zou nog slechter bewegen omdat een vreemd lichaam in het gewricht zit.6. … en als de goudacupunctuur niet zou werken bij mijn hond?

Goudacupunctuur werkt in 95 % van de gevallen. Zelden werkt ze niet, maar het goud zou in ieder geval geen andere therapievorm in de weg staan (b.v. operatie, medicijnen)7. Hoe wordt de goud acupunctuur uitgevoerd?

Als na uitgebreid onderzoek blijkt dat de hond voor goud acupunctuur in aanmerking komt, krijgt hij een roesje. Vervolgens wordt hij bij de acupunctuurpunten geschoren, gewassen, gedesinfecteerd.

Nu wordt een lange holle naald bij de acupunctuurpunten ingebracht (doorsnee 1,1 mm). Met een pincet ga ik 3 mm lange goudstukjes via deze holle naald bij de specifieke acupunctuurpunten zetten.

Als alle punten op deze wijze behandeld zijn, zal ik eventueel nog een röntgenfoto maken om de juiste positie van de goudstukjes te verifiëren. Op deze wijze kunnen in 1 consult ALLE artrose gewrichten behandeld worden.

De hond wordt vervolgens wakker gemaakt en loopt vrolijk met uw uit de praktijk.

*Beautiful Blinker*
*Beautiful Blinker*
Avatar gebruiker
Berichten: 14603
Geregistreerd: di 22 mei, 2007 11:33
Woonplaats: Ronse, België
Aantal honden: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor Wijnie » di 12 mei, 2015 12:25

Pasqualino schreef:
Wat ik vooral vreemd vind is dat als het zo goed zou werken, waarom wordt dit bij mensen dan zo weinig gebruikt?


Marjolein, er schiet me nog iets te binnen: goudinjecties worden zéker ook bij mensen gebruikt.
Afbeelding
Groetjes van Wijnie en een poot van Blinker & Honey.

*Joy of Life*
*Joy of Life*
Avatar gebruiker
Berichten: 8463
Geregistreerd: do 15 maart, 2007 07:47
Woonplaats: ijmuiden
Aantal honden: 4
Aantal katten: 3

Re: Spondylose

Berichtdoor faith » di 12 mei, 2015 14:43

je weet mijn positieve ervaringen ermee ;)
en ik heb t met eric toen erover gehad toen ik er met kane was waarom we dit niet met mensen konden doen. en hij zei dat als hij toestemming zou krijgen hij de 1e was die t zou doen,maar je moet er voor onder narcose ;) en dus iemand nodig die mee wil werken ;)
Afbeelding

*Passievolle Spanjaard*
*Passievolle Spanjaard*
Avatar gebruiker
Berichten: 2080
Geregistreerd: vr 19 feb, 2010 17:51
Woonplaats: Barneveld
Aantal honden: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor Pasqualino » di 12 mei, 2015 16:12

Ik heb antwoord terug van de kliniek den hoek, de reactie is dat ik een formulier in moet vullen voor een telefonisch consult. Dit kost 28 euro per gesprek.
Ik had alleen wat eenvoudige vragen over een dienst die hun aanbieden, in feite alleen wat het kost en of het zinvol is om nu gelijk te doen of om te wachten. Moet ik daar 28 euro voor gaan betalen?

Die vragen zouden dan vrijdag beantwoord gaan worden door Michelle Sliedrecht, ken jij haar Conny?

*West Friese Jagers*
*West Friese Jagers*
Berichten: 1734
Geregistreerd: wo 22 nov, 2006 13:55
Woonplaats: west friesland
Aantal honden: 2
Aantal katten: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor jeanine » di 12 mei, 2015 17:25

senna heeft spondylose ter hoogte van zijn bekken en ten hoogte van zijn schouders. het is natuurlijk een zwaar belaste gebruikshond. ter hoogte van zijn schouders komt waarschijnlijk ten gevolge van zijn blessure rechtsvoor. hij krijgt glucosamine extra van puur, doills en kurkuma met zwarte peper, en salisprin, senna is nu negen jaar.
hij gaat als de brandweer gelukkig. 1 of 2 keer per maand wordt hij door de fysio gemasseerd. ik ga hem niet beperken in zijn beweging en hij mag ook gewoon mee op jacht. zou ik dat niet meer doen dan zou hij echt ongelukkig worden 100%. hij heeft ook geen last na de jacht.
hij is vrolijk fit happy
Afbeelding

*Mentrix*
*Mentrix*
Berichten: 682
Geregistreerd: za 11 nov, 2006 02:02
Aantal honden: 2
Aantal katten: 1

Re: Spondylose

Berichtdoor flynn » di 12 mei, 2015 21:31

mijn ex-sport teefje die spondylose had ter hoogte van haar bekken is er helaas verlamd door geraakt.
het proces van constatering-verlamming duurde in totaal 6 maanden. maar zij was al oud.

*Ieniemienie*
*Ieniemienie*
Avatar gebruiker
Berichten: 2260
Geregistreerd: za 18 aug, 2012 23:16
Aantal honden: 3
Aantal katten: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor daatje » di 12 mei, 2015 22:23

Ik zou niet weten waar ik uit zou moeten kiezen, er is zoveel. Goudkorrel wilden we toen ook inzetten voor Asha haar heup. Uiteindelijk kozen we voor de operatie.
Ik volg dit topic even.

Welke pijnstiller gebruik jij voor Enzo, Pasqualino?

*Huggy, Forumkat 2008*
*Huggy, Forumkat 2008*
Avatar gebruiker
Berichten: 2351
Geregistreerd: ma 28 nov, 2005 14:44
Woonplaats: Schoonebeek
Aantal honden: 1
Aantal katten: 4

Re: Spondylose

Berichtdoor Sylvia » di 12 mei, 2015 22:56

Ik heb zeer goede ervaring met Michelle Sliedrecht, niet wat goudacupunctuur betreft, maar wel met de behandeling van mijn beide honden bij haar.
Ik vraag me wel af of je aan de spondylose iets kan doen, je schrijft 'hij heeft er nog geen last van en ik wil het zo lang mogelijk zo houden'. Ik vraag me af of je daar wat betreft spondylose echt grip op hebt.

Savanne, van bijna 13 jaar heeft LSI en (beginnend) spondylose, ik heb haar op pijnstillers staan, 2 soorten, een NSAID en 1 tegen zenuwpijn, zij doet het daar heel goed op. Maar ik zou zelf met zo'n jonge hond ook kijken naar iets ter ondersteuning zodat je de pijnstillers zo lang mogelijk kan uitstellen.

Hoe lang weet je dit al? Is het een idee om over x tijd een nieuwe foto van zijn rug te maken om te kijken hoe het dan is?
Groetjes Sylvia

*Passievolle Spanjaard*
*Passievolle Spanjaard*
Avatar gebruiker
Berichten: 2080
Geregistreerd: vr 19 feb, 2010 17:51
Woonplaats: Barneveld
Aantal honden: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor Pasqualino » wo 13 mei, 2015 07:21

daatje schreef:
Welke pijnstiller gebruik jij voor Enzo, Pasqualino?


Nog geen. Hij lijkt er nog geen pijn aan te hebben, behalve dat hij veel in een slungelige telgang loopt.

Meestal wordt spondylose ook pas ontdekt als de hond er echt al pijn aan heeft, door zijn zussen ben ik er wat eerder bij en kan ik misschien zorgen dat ik kan misschien wat langer kan voorkomen dat hij pijn krijgt. Dat ik over 5 jaar niet denk' was ik hier maar eerder mee begonnen' .

Misschien kan ik nu nog helemaal niks hoor, dat wil ik nog uitzoeken. Het proces van spondylose kan sowieso niet verminderd of gestopt worden, maar artrose wat pijn kan veroorzaken misschien wel.

Bedankt voor jullie reacties in ieder geval

*Joy of Life*
*Joy of Life*
Avatar gebruiker
Berichten: 8463
Geregistreerd: do 15 maart, 2007 07:47
Woonplaats: ijmuiden
Aantal honden: 4
Aantal katten: 3

Re: Spondylose

Berichtdoor faith » wo 13 mei, 2015 10:36

hmm vreemd hoor dat je voor een telefonisch consult al 28 euro moet betalen!,zit daar beoordeling van de rontgenfotos bij ? maar t bedrag is wel te overzien en bij die praktijk zit je wel op de beste plek!
kane van mij heeft met goudkorrels nog een dikke 3 jaar nagenoeg pijnvrij alles gedaan en is plotseling overleden door hart en vochtproblemen en had dus niks met dr spondylose te maken.
ze had fikse spondylose op verschillende plaatsen en ook een lage rug stenose. heeft na de goudkorrels geen pijnmedikatie meer nodig gehad! alleen ondersteuning met supplement voor artrose.
Afbeelding

*Passievolle Spanjaard*
*Passievolle Spanjaard*
Avatar gebruiker
Berichten: 2080
Geregistreerd: vr 19 feb, 2010 17:51
Woonplaats: Barneveld
Aantal honden: 2

Re: Spondylose

Berichtdoor Pasqualino » wo 13 mei, 2015 11:03

Ik ben bang dat ik niet anders kan dan telefonisch consult. Als ik het goed begrijp is dat 1malig voor nieuwe klanten, dus zal dat niet elke keer hoeven.

Wat gaf jij tegen artrose Conny?

Eigenlijk zou het er op neer moeten komen dat als hij nu die goudkorrels zou krijgt hij nooit pijn zal hebben eraan? Ik kan mij dat bijna niet voorstellen...

*Joy of Life*
*Joy of Life*
Avatar gebruiker
Berichten: 8463
Geregistreerd: do 15 maart, 2007 07:47
Woonplaats: ijmuiden
Aantal honden: 4
Aantal katten: 3

Re: Spondylose

Berichtdoor faith » wo 13 mei, 2015 21:38

kan niet garanderen dat hij geen pijn zal krijgen ;) maar als ik zie hoe de honden die ik gekend heb met goudkorrels nog geleefd hebben,zijn ze allemaal opud geworden zonder verder grote problemen en extra behandeling/medicijnen en ergens anders aan opverleden.
en dat betrof een witte herder met HD-D,een schapendoes met spondylose en lage rug stenose en mijn witjem et tzelfde als de does.
kane heeft in het laatste jaar wel eens wat traumeel injecties gehad,maar dat was bij haar schouders/nek en kwam door compensatie. en dan was ik er met kane nog niet zo op tijd bij. maar ik weet zeker dat ze er daar wel beter antwoord op kunnen geven ;) zal er ook vanaf hangen op hoeveel plekken hij t heeft.

ik gaf kane arthrix van comforti en ze heeft ook poos die van t kruitvat gehad met msm erin/ik merkte geen verschil met beide middelen. vond ik ook wel moeilijk hoor,want er zijn er zo veel en welke zijn er goed. ik was op zoek naar iets anders en kwam op cetyl+_M uit,maar heb t nooit uit kunnen proberen. wel goede ervaringen over gelezen.
Afbeelding

Volgende

Keer terug naar Hond en gezondheid

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten