Registreren

Bloedonderzoek

Problemen met de gezondheid van je kat? Dan kun je hier terecht; Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Moderator: Team VoerNatuurlijk

Gevorderde
Gevorderde
Berichten: 127
Geregistreerd: wo 17 aug, 2011 13:34
Aantal katten: 2

Bloedonderzoek

Berichtdoor frodo quin » di 23 okt, 2012 09:10

Morgenvroeg ga ik met Cyc naar de da omdat hij de laatste tijd nogal slecht gezind is en er soms "vreemd" bijzit. Nu heeft mijnheer wel vaker een rothumeur en heeft Wolf een tijdje geleden "de macht proberen overnemen", wat natuurlijk niet in goede aarde is gevallen, loop ik nogal slecht en is er een dakwerker over de vloer geweest, maar toch heb ik het idee dat er misschien fysiek iets mis is, vandaar de eerste keer naar de da ooit.

Tenzij het voor de da duidelijk is wat er mis is wil ik een bloedonderzoek laten doen. Zijn er dingen waar ik best naar vraag omdat het niet in een standaard bloedonderzoek zit?

Mijn katten eten nu ongeveer een jaar rauw, als dit een rol zou spelen en Cyc is minstens 6à7jaar, maar kan ook een pak ouder zijn, hij is als volwassen kat in het asiel binnengebracht, leeftijd onbekend. Het enige wat ik over zijn voorgeschiedenis weet is dat hij samen met een heleboel katten in beslag genomen is wegens zware verwaarlozing. Aangezien zijn angst voor mensen denk ik dat hij ofwel niet of zeer slecht gesocialiseerd is als kitten of dat hij mishandeld is geweest. Verder is hij slank en heel gespierd.

*De kleine therapeut*
*De kleine therapeut*
Avatar gebruiker
Berichten: 5746
Geregistreerd: do 04 aug, 2011 17:07
Aantal honden: 2
Aantal katten: 0

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor Sjaak » di 23 okt, 2012 11:54

Ik heb geen idee, maar ik denk dat de DA met jouw verhaal wel een idee heeft wat hij belangrijk vindt om als eerste te prikken. Hij zal Cyc verder ook nog wel nakijken... wie weet wat hij tegenkomt?
Succes!
Groetjes Nicole
Properly trained a Man can be Dog's best friend.

Gevorderde
Gevorderde
Berichten: 127
Geregistreerd: wo 17 aug, 2011 13:34
Aantal katten: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor frodo quin » wo 24 okt, 2012 09:18

Hij is heel flink geweest, ze hebben twee keer bloed afgenomen en hij heeft dat goed toegelaten. Verder is hij volledig onderzocht en alles was in orde, nu nog het bloedonderzoek afwachten, suikerwaarden waren alvast goed. Hij was wel wat afgevallen, maar dat was me de laatste weken al opgevallen.

*Passievolle Spanjaard*
*Passievolle Spanjaard*
Avatar gebruiker
Berichten: 2080
Geregistreerd: vr 19 feb, 2010 17:51
Woonplaats: Barneveld
Aantal honden: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor Pasqualino » wo 24 okt, 2012 12:19

Bij honden kunnen de lever en nierwaardes iets hoger zijn in vergelijking met brokgevoerde honden. Ik neem aan dat dit bij katten ook zo is, houd daar rekening mee :voer20:

*De kleine therapeut*
*De kleine therapeut*
Avatar gebruiker
Berichten: 5746
Geregistreerd: do 04 aug, 2011 17:07
Aantal honden: 2
Aantal katten: 0

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor Sjaak » wo 24 okt, 2012 13:50

Fijn dat het het eerste deel zo goed gegaan is. Hopeliik komt er niks vervelends uit de bloedwaarden, fingers crossed!
Groetjes Nicole
Properly trained a Man can be Dog's best friend.

*...en het Rapalje!*
*...en het Rapalje!*
Avatar gebruiker
Berichten: 4046
Geregistreerd: di 13 dec, 2005 22:18
Woonplaats: Schiedam
Aantal honden: 1
Aantal katten: 8

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor Sjalot » wo 24 okt, 2012 14:08

Wat bedoel je met 'er wat vreemd bijzit'?
Bedoel je soms een beetje ineen gedoken?
Achteraf was dat wat er bij me opkwam bij onze kat Guinness.
Die zat of lag niet meer ontspannen, maar een soort stijf met zijn pootjes onder zijn lijf.
Hij bleek FIP te hebben.

Hopelijk is er bij jouw kat niks ernstigs aan de hand! Succes!
Groetjes van Charlotte
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Gevorderde
Gevorderde
Berichten: 127
Geregistreerd: wo 17 aug, 2011 13:34
Aantal katten: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor frodo quin » wo 24 okt, 2012 19:56

Het is niet opvallend, als je hem niet goed kent zou je niets merken. Zijn houding/uitstraling geven mij het gevoel dat hij zich niet goed voelt. Er zijn een aantal dingen gebeurd waardoor hij gestrest loopt, maar ik heb het gevoel dat er meer aan de hand kan zijn. Dat ineengedoken, stijf herken ik wel een beetje. Zijn agressie is ook erger dan ik ooit heb meegemaakt en het is hier wel al oorlog geweest tussen de jongens, maar nu gaar hij dus naar Wolf op zoek en vliegt er dan op.

Veel sterkte met het verlies van Guinness.

Weet je ook wat de referentiewaarden voor een versgevoerde kat zijn of waar ik die kan vinden?

*Passievolle Spanjaard*
*Passievolle Spanjaard*
Avatar gebruiker
Berichten: 2080
Geregistreerd: vr 19 feb, 2010 17:51
Woonplaats: Barneveld
Aantal honden: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor Pasqualino » do 25 okt, 2012 13:45

Die van n rauwgevoerde hond kan ik je vertellen, maar ik weet niet of die hetzelfde zijn voor katten.

Gevorderde
Gevorderde
Berichten: 127
Geregistreerd: wo 17 aug, 2011 13:34
Aantal katten: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor frodo quin » vr 26 okt, 2012 21:12

hm, ik vermoed van niet, het lijkt mij diersoortafhankelijk. Ik zal is mailen naar een da die ervaring heeft met vers als mijn da er niet aan uit geraakt.

Gevorderde
Gevorderde
Berichten: 127
Geregistreerd: wo 17 aug, 2011 13:34
Aantal katten: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor frodo quin » ma 29 okt, 2012 12:52

Mijn da vond zijn nierwaarden zorgwekkend, maar aangezien ik had vermeld dat hogere nierwaarden normaal zijn bij een kat op vers, wist ze niet of het daaraan kon liggen, ze dacht eerder van niet, maar om zeker te zijn heb ik de resultaten +achtergrondinfo doorgemaild naar da Wendy Van den Steen die wat meer bekend is met versvoer.
Ureum 80 moet tussen 30-68 mg/dl liggen
Creatinine 2.4 moet tussen 0.4-1.9 mg/dl liggen
212 moet tssn 35-168 μmol/L liggen

Leverwaarden waren goed, schildklier wordt nog getest. Bij de serumeiwitten zaten er ook afwijkingen.Ik typ eerst zijn waarden, daarachter de referentiewaarden. Afwijkende waarden in het vet. Als er iemand een idee heeft waaraan het ligt, vertel. Ik maak mij een beetje zorgen dat ik iets mis doe met zijn voeding.

Totaal eiwit 6.9 6-8.2g/dl liggen
Albumine 59.4 39-55% liggen
conc.4.1 2.6-5.6g/dl
Alfa-1 globulines 1.4 1-2%
conc 0.1 0.2-1.3 g/dl
Alfa-2 globuines 14.6 17-26%
conc 1 0.4-1.1g/dl
Beta globuline 11.8 6.4-9.4%
conc 0.8 0.6-0.9g/dl
Gamma/globuiline 12.8 16-28%
conc 0.9 0.6-2.6g/dl
Albumine/globuiline ratio 1.5 0.6-1.2
serum Amyloïd A 2.6 <4μg/mL

Zijn cholesterol is ook te hoog 253 en moet tussen 45-200mg/dl liggen

*Site Beheerder*
*Site Beheerder*
Avatar gebruiker
Berichten: 30895
Geregistreerd: wo 23 nov, 2005 21:30
Woonplaats: Leeuwarden
Aantal honden: 2
Aantal katten: 3

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor Ester » ma 29 okt, 2012 13:00

Tannetje Koning weet je vast ook veel te vertellen over de waarden!! Je zou haar ook eens kunnen mailen.
Ik meen ook dat zij ooit heeft geschreven dat de crea en urea 10% hoger kunnen liggen bij versgevoerde dieren.

Voer je veel rund?

Gevorderde
Gevorderde
Berichten: 127
Geregistreerd: wo 17 aug, 2011 13:34
Aantal katten: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor frodo quin » ma 29 okt, 2012 13:13

Ik voer een paar keer per week darf kat en daar zit kip, rund en schaap in. in de rest van mijn menu zit deze keer runderhart, verder geen rund, maar wel redelijk wat grote grazers: hert, paard en geit momenteel. Verder nog haas, eend, bosduif, fazant en een beetje kip. Ik bedenk net dat ze af en toe een gedroogd stukje vlees krijgen (denk ongeveer twee wekelijks) en dat is ook rund. Deze keer zit er ook redelijk wat bioindustrie vlees bij omdat ik niet aan voldoende diersoorten geraakte met wild en bio.

Gevorderde
Gevorderde
Berichten: 127
Geregistreerd: wo 17 aug, 2011 13:34
Aantal katten: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor frodo quin » wo 31 okt, 2012 21:10

Van Tannetje nog niets gehoord, maar Wendy had deze ochtend terug gemaild en de waarden liggen volgens haar te hoog, vooral de creatinine, die zou niet veel hoger kunnen liggen bij versvoer. Ze raade verder aan te bevestigen met een urine onderzoek omdat een slecht functionerend hart ook slechte nierwaarden kan veroorzaken zonder dat er iets mis is met de nieren. Mijn da vond dat ook een goed idee en heeft ook nog een bijkomende bloedwaardewaarde gevraagd die daarop test. Verder moet ik ook proberen om urine op te vangen zodat die ook getest kan worden. Iemand een idee hoe oud die urine mag zijn, want dat ben ik vergeten vragen :oops: ?

Het schildklieronderzoek was goed, dus de nieren zijn in ieder geval niet slechter dan dat de waardes weergeven. Ook fosfaat was goed. Woensdag kan ik alvast om nierdieet van bandit. Ik heb momenteel geen plaats in de vriezer om een grote bestelling te plaatsen(die zit vol met in porties verdeeld vlees).

Als zijn nieren slecht zijn, zoals waarschijnlijk het geval is, maar zijn fosfor is goed, wat wil dat dan zeggen ivm een zelf samengesteld dieet?

@Esther: Waarom vroeg je eigenlijk of er veel rund in mijn menu zit?

Gevorderde
Gevorderde
Berichten: 127
Geregistreerd: wo 17 aug, 2011 13:34
Aantal katten: 2

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor frodo quin » wo 07 nov, 2012 15:58

Uit die bijkomende waarde is gebleken dat er spierafbraak van de hartskeletspier is of iets in die trant, want het was geen duidelijke uitleg. Het zou kunnen wijzen op hartproblemen en nierfalen, als de urine slecht geconcentreerd zou zijn of er te veel eiwitten in zouden zitten zou het nierfalen zijn, anders moesten we gaan verder denken richting hartproblemen of iets anders.

Deze morgen was de uitslag van de urine binnen en niets afwijkend te vinden, de ph was met 7 wel aan de bovengrens (was de vorige keer ook tssn 6.5 en 7). Toch bleef ze bij nierfalen, want er was geen indicatie dat er iets anders mis was en de nierwaarden moesten toch van ergens komen, dus kat moet op nierdieet. Binnen een maand terug bloed prikken, als er niets veranderd was moesten we verder proberen. Vond ik maar vreemd aangezien ze mij daarvoor zei dat je nierfalen wel in de urine ziet.

Dus maar naar da Wendy van den Steen gebeld om advies over nierdieet en ik wou haar mening ook wel graag horen. Ze zei onmiddellijk dat je nierfalen in de urine zou moeten zien en dat we dus zeker ook aan een andere oorzaak moet denken. Vrijdag heb ik bij een specialist een afspraak gemaakt voor een echo van het hart en eventueel de buik en dan zou ik het nu eindelijk toch wel zeker moeten weten. Ik ben intussen een beetje het vertrouwen in mijn da kwijt en ben op van de stress :(

*Enjoyable Kelpie*
*Enjoyable Kelpie*
Berichten: 448
Geregistreerd: za 24 apr, 2010 12:42
Aantal honden: 2
Aantal katten: 1

Re: Bloedonderzoek

Berichtdoor sjuutje » wo 07 nov, 2012 16:49

Wat vervelend dat je het vertrouwen in je eigen DA kwijt bent maar ik kan me dat wel voorstellen. Het is ook lastig als 2 verschillende DA's verschillende dingen zeggen...
Die echo heb je die bij nog weer een andere DA (specialist)?

Mijn kat met nierfalen had toch wel een heel skala aan vervelende dingen zoals braken, slechte doffe vacht, misselijk en hij voelde zich gewoon echt heel belabberd, zat in elkaar gedoken en was erg mager, ik kon hem maar niet dikker krijgen. Daarbij viel het op dat hij enorm veel dronk (zelfs uit het toilet als ie de kans kreeg) en dus ook enorme dikke plassen deed, tot zelfs uiteindelijk onzindelijk aan toe. De zaken die jij beschrijft doen mij niet aan nierfalen denken, ook niet vanuit mijn opleiding.
Working kelpie, leuk, onuitputtelijk, lief en helemaal gek... oftewel Joy

Volgende

Keer terug naar Kat en gezondheid

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten