Registreren

Voedingsgids Tom Lonsdale/Niets nieuws onder de zon

Vraag & antwoord 26 t/m 29 juni 2006.

Moderator: Team VoerNatuurlijk

*Site Beheerder*
*Site Beheerder*
Avatar gebruiker
Berichten: 30895
Geregistreerd: wo 23 nov, 2005 21:30
Woonplaats: Leeuwarden
Aantal honden: 2
Aantal katten: 3

Voedingsgids Tom Lonsdale/Niets nieuws onder de zon

Berichtdoor Ester » vr 30 jun, 2006 00:43

Voedingsrichtlijnen voor gedomesticeerde honden en katten

Voedingsrichtlijnen voor gedomesticeerde honden en katten

Dingo's en wilde katten houden zichzelf gezond door het hele lichaam van prooidieren te eten. We zouden onze huisdieren ook op deze manier moeten voeden maar zolang hele dieren nog niet overal ter beschikking zijn, zullen we moeten zoeken naar een goed alternatief. De volgende aanwijzingen op basis van rauwe botten met vlees zijn overgenomen door duizenden mensen met huisdieren, met uitstekende resultaten.

Dit voedingsadvies is eenvoudig en goedkoop, en huisdieren genieten ervan.

• Er moet altijd vers water ter beschikking zijn;
• Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit rauwe, vlezige botten (of hele dieren, als je daaraan kunt komen);
• Tafelresten, gekookt of rauw (maal groente of maak er sap van, gooi gekookte botten weg).

Pups en kittens

Pups en kittens krijgen belangstelling voor de voeding van hun moeder als ze ongeveer drie weken oud zijn. Als ze zes weken oud zijn, kunnen ze hele kippen, konijnen en vis eten.

In de korte periode tussen drie en zes weken is het raadzaam om hen van gemalen kip te voorzien, hele kippen o.i.d. te voeren aan de jonge dieren (maar ook grotere stukken waar ze aan kunnen trekken en sleuren). Dit is verwant aan het halfverteerde voedsel, dat opgebraakt wordt door carnivore moeders. Grotere nesten hebben meer aanvullende voeding nodig dan kleine nesten. (Vlees en botten moeten samen gemalen worden. Vlees zonder bot mag wel gegeven worden, maar alleen voor een kortere periode, tot de jonge dieren het vlees met botten samen kunnen eten - meestal op de leeftijd van een week of zes.)

Pups en kittens krijgen hun definitieve gebit wanneer ze vier tot zes maanden oud zijn en in deze periode groeien ze snel. Ze hebben dan veel complete dierenkarkassen en rauwe botten met vlees nodig van een geschikte omvang.

Pups en kittens hebben niet de neiging om zich te overeten bij rauwe voeding. Het voedsel kan constant beschikbaar zijn.

Natuurlijke voedingsmiddelen, geschikt voor carnivore huisdieren

• Rauwe, vlezige botten;
• Kip - en kalkoenkarkassen, nadat het vlees weggesneden is voor menselijke consumptie, is geschikt voor honden en katten;
• Bijproducten van kip: koppen, poten, nekken en vleugels;
• Hele vissen en vissenkoppen;
• Geit, schaap, kalf, hert en kangoeroekarkassen kunnen in grote stukken botten met vlees gezaagd worden;
• Andere bijproducten: varkenspoten, varkenskoppen, schapenkoppen, borststukken, staarten, ribben.

Hele prooidieren

• Ratten, muizen, konijnen, vis, kippen, kwartels, hennen.

Slachtafval

• Lever, longen, strot, hart, pens en boekmaag van herkauwers .

Kwaliteit - Kwantiteit - Frequentie

Gezonde dieren die in de natuur leven en zich voortplanten, zijn afhankelijk van de juiste kwaliteit van de voeding in de juiste hoeveelheid in de juiste frequentie. Dan krijgen ze de juiste voedingstoffen binnen plus de correcte gebitsreiniging - dieren "borstelen" en "flossen" hun tanden tijdens het eten, in tegenstelling tot mensen.

Kwaliteit

Wilde prooidieren met een laag vetgehalte, vissen en gevogelte zijn de beste voedselbronnen voor carnivore huisdieren. Vermijd het teveel aan vet van het vlees van boerderijdieren (koeien, schapen, varkens) als je deze voert en botten die te groot zijn om gegeten te worden.

Honden breken hun tanden eerder wanneer ze in de lengte doorgezaagde knoken en botten eten dan wanneer ze de botten samen met het vlees eten.
De rauwe voeding voor katten moet altijd vers zijn. Honden kunnen wel 'gerijpt' vlees eten en soms begraven ze hun botten voor later.

Kwantiteit

De hoeveelheid voer bepalen is meer kunst dan wetenschap. Ouders, die hun gezin voeden, volbrengen deze taak zonder de hulp van tabellen met hoeveelheden voedsel. Jij kunt hetzelfde bereiken voor je huisdier door op zijn activiteitenniveau, zijn eetlust en zijn lichamelijke conditie te letten.

Veel activiteit en een grote eetlust wijzen naar meer eten, en omgekeerd.

De lichamelijke conditie is afhankelijk van een aantal factoren. De gehele lichaamsbouw – atletisch of rond – en de glans van de vacht geven aanwijzingen. Gebruik je vingertoppen om de elasticiteit van de huid te beoordelen. Voelt de huid elastisch aan en beweegt ze vlot over de spieren? Voelen de spieren goed gevuld aan? Hoeveel vlees zit er op de ribben? Dit is de beste plek om te beoordelen of je dier te dik of te dun is. Door je eigen ribbenkast te vergelijken met die van je huisdier, krijg je een goed idee van de lichaamsconditie – zowel van jezelf als van je dier.

De geschatte voedselinname op basis van rauwe, vlezige botten voor de gemiddelde huiskat of hond is 15-20% van het lichaamsgewicht per week, of 2-3% per dag. Op die basis heeft een hond van 25 kilo tot 5 kilo hele dieren of rauwe, vlezige botten nodig. Katten met een gewicht van 5 kilo hebben ongeveer 1 kilo kippennekken, vis, konijn of gelijksoortig voer nodig per week. Tafelresten moeten gevoerd worden als extra bestanddeel van de voeding. Let wel - deze hoeveelheden zijn slechts een richtlijn voor volwassen dieren in een huiselijke omgeving.

Drachtige of zogende moederdieren en opgroeiende pups kunnen veel meer voedsel nodig hebben dan volwassen dieren met hetzelfde gewicht.

Voer, indien mogelijk, het vlees met botten in een groot stuk waar veel aan getrokken, gescheurd en geknaagd moet worden. Dit zorgt voor voldane huisdieren met een schoon gebit.

Frequentie

Wilde carnivoren eten op onregelmatige tijden. In een huiselijke omgeving werkt regelmaat het beste en daarom stel ik voor om volwassen honden en katten een keer per dag te voeren. Als je in een tropisch klimaat woont, kun je dit het beste doen in de avonduren om geen vliegen aan te trekken.

Ik stel voor om je hond een of twee dagen per week te laten vasten – net als de dieren in het wild.
Voor het geval je door je voorraad heen bent, weersta dan de verleiding om kunstmatige voeding te kopen. Laat je hond vasten en sla de volgende dag natuurlijke voeding in.

Pups, katten, fretten en zieke of te magere honden mogen niet vasten (tenzij op advies van de dierenarts).

Tafelresten

Wilde carnivoren eten kleine hoeveelheden omnivoren voeding, gedeeltelijk voor verteerd in vloeibare vorm, wanneer ze de darmen van hun prooi eten. Onze tafelresten, en wat fruit en groenteschillen, is omnivore voeding die nog niet voorverteerd is. Op voorwaarde dat tafelresten geen al te groot deel van de voeding uitmaken, lijken ze geen schade aan te richten bij honden en kunnen ze zelfs ergens goed voor zijn. Ik adviseer maximaal eenderde van resten voor honden en liever wat minder voor katten. Het vloeibaar maken van de resten, zowel gekookt als rauw, met de keukenmachine kan helpen om de verteerbaarheid te vergoten.

Dingen om te vermijden

•Te veel vlees zonder botten - niet gebalanceerd;
•Te veel groente - niet gebalanceerd;
•Kleine botstukken - kunnen heel ingeslikt worden en kunnen vast gaan zitten;
•Gekookte botten - gaan vastzitten;
•Mineralen en vitaminesupplementen - zorgen voor een disbalans;
•Bewerkt voedsel - leidt tot gebitsaandoeningen en andere ziektes;
•Te veel zetmeelrijke voeding - geassocieerd met maagkanteling;
•Uien, knoflook en chocola - giftig voor huisdieren;
•Druiven, krenten, rozijnen, aalbessen - giftig voor huisdieren;
•Fruitpitten en maïskolven - gaan vastzitten;
•Melk - geassocieerd met diarree. Dieren drinken het of ze dorstig zijn of niet en worden er dik van. Melkklontjes plakken aan de tanden en het tandvlees.

Let op

• Oude honden en katten die verslaafd zijn aan commercieel voer kunnen problemen krijgen in het begin van de omschakeling op natuurlijke voeding.
• Huisdieren met misvormde kaken en gebitsaandoeningen kunnen problemen hebben met natuurlijke voeding.
• Zorg voor afwisseling en variatie. Alles wat teveel gegeven wordt, kan schadelijk zijn.
• Lever is een uitstekend voedingsmiddel, maar mag niet vaker dan een keer per week gegeven worden.
• Ander slachtafval, zoals bijvoorbeeld ossenmagen, mogen niet meer dan 50% van de voeding uitmaken.
• Hele vissen zijn een uitstekende voedselbron voor carnivoren, maar geef niet steeds dezelfde soort vis. Sommige vissoorten, zoals karper, bevatten een enzym dat thiamine (vitamine B1) afbreekt.
•Er is geen prijs te winnen met de dikste hond van de straat, ook niet met de snelste. Voer je huisdier om levenslang gezond te blijven. Voorkomen is beter dan genezen.

76y

Gedomesticeerde honden en katten zijn carnivoren. Adequate, carnivoren voeding is de belangrijkste bijdrage aan hun welzijn.

Leg zo snel mogelijk contact met een betrouwbare leverancier van voedingsmiddelen voor carnivoren huisdieren.

Koop grote voorraden om tekorten te voorkomen.

Verpak de dagelijkse porties apart voor gemak bij het voeren.

Gekoelde opslag, bij voorkeur een diepvries, is van essentieel belang.

Rauwe, vlezige botten kunnen bevroren gevoerd worden net als ijsjes. Sommige dieren eten het bevroren, andere wachten tot het ontdooid is.

Kleine prooidieren, bijvoorbeeld ratten, muizen en kleine vogels, kunnen bevroren en inclusief hun ingewanden gevoerd worden. Bij grotere dieren moeten de ingewanden voor het invriezen verwijderd worden.

Zorg dat huisdieren niet vechten om hun eten.

Bescherm je kinderen door te zorgen dat ze de etende dieren niet storen.

Voerbakken zijn overbodig – het eten wordt over de grond gesleept – voer je dieren daarom liever buiten, of op een vloer die snel schoon gemaakt kan worden.

Fretten zijn kleine carnivoren die op dezelfde manier als katten gevoerd kunnen worden.

Voor een uitgebreide beschrijving van vereisten voor voeding, inclusief de mogelijke gevaren: kijk hiervoor naar de boeken "Raw Meaty Bones: Promote Health" en "Work Wonders: Feed your dog raw meaty bones".

Voor meer informatie, links en de RMB-nieuwsbrieven: http://www.rawmeatybones.com

Belangrijk: er kunnen verschillen zijn tussen individuele dieren en hun levensomstandigheden. Misschien is het nodig om de behoefte van jouw huisdieren met een dierenarts te bespreken.

Deze voedingsgids mag gekopieerd en verspreid worden.

Tom Lonsdale Veterinary Surgeon
PO Box 6096
Windsor Delivery Centre NSW 2756
Phone: +61 2 4578-1389
Fax: +61 2 4578-1384
E-mail: tom@rawmeatybones.com
Australia Web: http://www.rawmeatybones.com
Laatst bijgewerkt door Ester op zo 02 jul, 2006 23:30, in totaal 2 keer bewerkt

*Site Beheerder*
*Site Beheerder*
Avatar gebruiker
Berichten: 30895
Geregistreerd: wo 23 nov, 2005 21:30
Woonplaats: Leeuwarden
Aantal honden: 2
Aantal katten: 3

Berichtdoor Ester » vr 30 jun, 2006 09:36

Vertaald© voor het forum van VoerNatuurlijk! en met toestemming van de auteur, dr. Tom Lonsdale uit zijn boek Work Wonders.

Er is niets nieuws onder de zon…

We zijn het alleen maar vergeten, en we hebben dan de commerciële belangen de hele zaak laten overnemen. Hippocrates, de befaamde Griekse genezer zei in de vijfde eeuw voor Christus: “laat uw medicijnen in de chemiepot, wanneer je je patiënt kan genezen met voedsel”.

Instinctief weten dieren in de natuur wat voor hen goed is. Als ze gezond willen blijven dan dienen ze zich gezond te voeden. Vandaar de drijvende kracht van de leeuw om de confrontatie aan te gaan me een volwassen buffel. Beeld je even in dat je eigen bord voedsel op jou zou afstormen, met de kracht van één ton bewegende massa aan spieren en botten, die de intentie heeft om je gewoon plat te walsen, uit zelfbehoud.
Voor deze grote katten is het belang van een correct dieet zó groot, dat het van hun vereist wordt om telkens, wanneer ze zich hongerig voelen, zulke risico’s te nemen.

Wolven, de voorouders van onze gedomesticeerde honden, worden op dezelfde manier gedreven om zulke inspanningen te leveren om gezond en weldoorvoed te blijven. Voortbewegen op een dikke laag sneeuw vereist energie en wanneer de rangen gesloten worden om tot de zogenaamde “kill” te komen, lopen ze het risico doorboord te worden door scherpe hoorns of hoeven.

Dingo’s in Australië, honden die aan het domesticatieproces ontsnapt zijn, lijden een bikkelhard bestaan in de bergen en in dorre, droge gebieden. Geen tapijtje voor de haard in de winter of het comfort van een airco in de zomer voor hen. In plaats daarvan zijn ze afhankelijk van het vangen en het tot zich nemen van de juiste voeding om te overleven en de soort te laten voortbestaan. In gebieden waar gemakkelijke prooien zoals schapen en geiten volop voorhanden zijn, kiezen talloze roedels dingo's nog steeds voor de jacht op kangoeroes en walibi's.

Ja, het gaat dus ook over de kwaliteit van het voorhanden zijnde vlees en botten.
Het natuurlijke instinct van deze dieren drijft hen ertoe meer inspanningen te leveren om het beste te bekomen, kwalitatief goed voedsel, hun medicijn, en daar betalen ze graag een prijs voor.

Als je naar National Geographic-reportages of Discovery Channel-programma's op t.v. kijkt dan zal je carnivoren zien doen wat de natuur hen ingeeft, vangen en het verorberen van hele karkassen van andere dieren. Indien onze honden de gelegenheid hadden, dan zou het ook dat zijn wat ze zouden doen.

Noteer dat ik schrijf, het vangen van karkassen, niet het vangen van vlees.
Onze benaming voor predatore dieren is carnivoor, wat letterlijk wil zeggen: vleeseter. Maar dat is alleen een deel van de waarheid. Als we leeuwen, wolven en honden alleen vlees en vlees alleen geven dan zullen er problemen komen. Het is van essentieel belang dat predatoren ook botten in hun dieet krijgen, zodat hun eigen botten ook kunnen groeien. Als we onze predatoren zouden beschrijven als “carcassivores”, karkaseters, dan zouden we, denk ik, al halfweg zijn om te begrijpen wat hun voedingsbehoeften werkelijk zijn, om ons als dusdanig voor te bereiden op wat onze honden nodig hebben, namelijk hele karkassen van andere dieren.

Nu ga je je waarschijnlijk een beetje zenuwachtig voelen. Het is namelijk zo dat jij en je huisdieren ver verwijderd leven van de wildernis die getoond wordt in deze documentaires. Ontspan je... We hebben een stevige basis nodig. We dienen vast te stellen wat de natuur voor heeft. Eens we dat gedaan hebben zullen we een stevige basis hebben waarop we verder kunnen bouwen, een rauwe-vlees-botten-orgaan en tafelresten-alternatief dat voorziet in een economische en efficiënte voeding, makkelijk toepasbaar door iedere dierenliefhebber.

Keer terug naar Gastschrijver Tom Lonsdale (2006)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast