Registreren

De ontwikkeling van het predatiegedrag bij de jonge bunzing

Voedings- en medische informatie over fretten.

Moderator: Team VoerNatuurlijk

*Nisse, Forumfret 2008*
*Nisse, Forumfret 2008*
Avatar gebruiker
Berichten: 813
Geregistreerd: za 24 dec, 2005 15:31
Woonplaats: België

De ontwikkeling van het predatiegedrag bij de jonge bunzing

Berichtdoor wendy » wo 03 mei, 2006 18:43

Hieronder vindt u een samenvatting van het artikel "Ontogénèse des comportements de prédation et rôle de l'experience précoce chez Mustela putorius" oftwel "De ontwikkeling van het predatiegedrag en de rol van de vroegtijde 'voedselervaring' bij de bunzing" van Thierry Lodé. De oorspronkelijke discussie over dit onderwerp kunt u hier vinden: viewtopic.php?t=3539

-Een aantal baby-bunzings zijn gewoon bij hun moeder gebleven en hebben een gevarieerde voeding gekregen
-Een aantal werd weggehaald van de moeder op een leeftijd van 25 dagen en hebben een monospecifieke voeding gekregen (bestaande uit jonge eenden) tot op het moment dat ze 15 weken oud waren.
-Verder zijn er ook een aantal frunzings in het onderzoek betrokken, waarvan er ook weer een aantal een monospecifieke voeding gekregen hebben tot ze maar liefst 6 maand oud waren.

Respectievelijk op 16 weken (voor de bunzingpups) en op 7maand (voor de frunzings) werd aan degene die alleen eend hadden gegeten muizen, cavia's, kikkers en ratten aangeboden, en ze werden even goed bejaagd, gedood en opgegeten.

MAAR er was wel een latentietijd van een paar seconden voordat de nieuwe prooidieren als dusdanig geidentificeerd werden. Dit wordt vergeleken met wat Apfelbach voorheen ook aantoonde, nl dat de geur een heel belangrijke rol speelt, en aangezien ze deze dieren nog niet eerder geroken hebben duurt het even voor "hun frank valt" zeg maar Het lijkt Lodé en zijn medewerkers echter weinig waarschijnlijk dat die latentietijd voor ze de muizen, cavia's, kikkers en ratten als zijnde eetbaar herkennen te wijten is aan het feit dat ze er geen ervaring mee gehad vóór de leeftijd van 16 weken/7maand. Want: diezelfde latentietijd deed zich voor wanneer ze aan de bunzen die wél bij hun moeder waren gebleven en wél een gevarieerde voeding hadden gekregen gedurende een 10-tal dagen één enkele gekende soort prooi gaven, om dan nà die 10 dagen weer 1 van de prooidiersoorten die ze daarvoor al kenden te geven, omdat ze niet meer zo vertrouwd zouden zijn met de geur van die laatste.

Het besluit komt op het volgende neer:
-De prooikeuze van de moeder heeft geen determinerende invloed op de toekomstige prooikeuze van de jonge bunzen.
-Bunzings van 2 à 3 maand oud gaan daarentegen zelf al op jacht en het is in die periode dat hun toekomstige prooikeuze bepaald wordt. (Maar natuurlijk zullen ze dieren waarvan ze de geur al kenden van in hun hol sneller herkennen)

Wat ik verder wel nog een frappante vaststelling vond in het artikel was het volgende:
De prooidieren die een moederbunzing voor haar jongen selecteert (in die periode dat ze dus nog niet zelf jagen) zijn heel anders dan deze die ze voor zichzelf verzamelt, nl 91% zoogdieren voor de jongen itt 70% voor zichzelf, waarvan 58% kleine knagers itt 30% en 11% konijnen itt 3%. En wat de niet-zoogdieren betreft beperkt ze zich voor haar jongen tot 9% amfibieën, terwijl ze voor zichzelf maar liefst 24% amfibieën en ook wat vogels en invertebraten vangt.

Wendy (©Muizenvangende diefjes)
Afbeelding

Keer terug naar Bibliotheek Fretten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast