Registreren

Zelf samenstellen van een kattenmenu.

Hier kun je alles plaatsen over katten en natuurlijke rauwe voeding.

Moderator: Team VoerNatuurlijk

*Roxy's Irish Cream*
*Roxy's Irish Cream*
Avatar gebruiker
Berichten: 5274
Geregistreerd: zo 28 mei, 2006 22:34
Woonplaats: Hellevoetsluis
Aantal honden: 1
Aantal katten: 2

Zelf samenstellen van een kattenmenu.

Berichtdoor *Robin* » zo 17 jun, 2007 14:16

Hoe maak ik mijn eigen uitgebalanceerde kattenmenu?

Let op!! Dit is gebaseerd op RAUW voedsel dus niet gekookt of anderszins verhit. Verhitting van botten kan splinteren veroorzaken en is dus gevaarlijk voor de gezondheid van je kat.

Als je zelf voeding wil samenstellen voor je kat moet je eerst weten hoeveel je kat weegt. Aan de hand van zijn gewicht gaan we berekenen hoeveel gram vers voer je kat nodig heeft.

We nemen als voorbeeld een kat die 4 kg weegt (wat een normaal gewicht is voor een huiskat, het gewicht kan ook afwijken maar dan kan je dezelfde manier van berekening aanhouden). We gaan uit van 3% van het lichaamsgewicht per dag, dit mag naar behoefte van je kat meer of minder zijn. 3% van het lichaamsgewicht van deze kat bereken je door het gewicht van je kat terug te reken naar 1%.
1% van 4000 gram (=4 kg) is 40 gram, dit doe je maal 3% dat word dus 120. Om in dit geval uit te gaan van een gemiddelde nemen we tussen 100 en 125gr per dag. Dit is tussen de 700 en 875gr per week.

Dan moet je weten wat een kat moet eten, dus de percentage van vlees, bot, orgaan en bijproducten.

Je menu kan bestaan uit:
30% vlees/bot,
55% vlees,
15% orgaanvlees (waarvan 5% lever)

Uitleg van de onderdelen hierboven genoemd:
Onder vlees/bot verstaan we botten waar nog vlees aan zit.
Beginners botten zijn kippennekken, -karkassen en –vleugels, maar ook ander gevogelte als fazantenkarkas, eendenkarkas, kwartelkarkas. Hier valt ook onder: konijnenkarkassen, hazenkarkassen.
Bouten (poten) van voor genoemde dieren vallen onder de iets gevorderde bot kauwers. Als de kat aan botten kauwen is gewend kan hij best pootbotten van jongere dieren doorbijten. Anders kan je het nog met een hamer kapot slaan.

Onder vlees verstaan we simpel spiervlees, o.a. kipfilet, rundersoepvlees, lamsvlees, kopvlees, kalkoenfilet e.d.

Onder orgaanvlees valt alles wat zich binnen het geraamte bevindt. Je kan van elk dier de organen voeren maar het meest makkelijke om aan te komen is kippenhartjes, -levertjes en –maagjes. Dit moet je wel in verhouding geven, als je alleen hartjes voert en geen lever dan krijgt de kat tekorten dus van het totale menu moet er ten minste 3% tot 5% lever gevoerd worden. De andere 10 % kan bestaan uit maagjes, hartjes, longen, niertjes e.d.

Sommige mensen kiezen ervoor bijproducten te voeren. Hieronder vallen voornamelijk eieren, (zure)zuivel, supplementen zoals visolie en eventuele groenten die de kat lust. Dit is niet noodzakelijk maar als de kat het lekker vind mag het natuurlijk wel.

Het is van belang te proberen zoveel mogelijk soorten vlees (dieren) in te sluiten in je menu. Zo kan je bijv, vlees/bot van het konijn en de eend nemen, vlees van de rund, lam en paard, orgaan van de kip en als bijproduct eieren en yoghurt. Dan heb je in totaal 6 verschillende soorten vlees. Ik adviseer wel om zoveel mogelijk prooidier gericht te denken. Voer voornamelijk dieren die de kat zelf in de natuur zou kunnen vangen. Als je die mogelijkheid niet hebt zijn rund, lam en andere grote dieren ook goed.

Nu kunnen we de grammen gaan uitrekenen van de soorten vlees.
We nemen het totale gewicht van wat de kat per week nodig heeft om een compleet menu samen te stellen over de periode van één week. Dit was tussen 700 en 875 gram. Om het iets makkelijker te maken nemen we 750 gram.

30% van 750 gr = 225 gr vlees/bot per week
55% van 750 gr = 412.5 gr vlees per week
15% van 750 gr = 112,5 gr orgaanvlees per week waarvan 37.5 gram lever

Nu kan je de hoeveelheden per dag gaan verdelen

Maandag: 100 gr vlees/bot (hou je 125 gr van het totaal over)
Dinsdag: 100 gr vlees (hou je 312 gr vlees over)
Woensdag: 50 gr orgaanvlees en 50 gr vlees/bot (hou je 62 gr orgaanvlees en 75 gr vlees/bot over)
Donderdag: 100 gr vlees (hou je 212 gr vlees over)
Vrijdag: 75 gr vlees/bot en 50 gr vlees (162 gr vlees over en vlees/bot is voor de week verdeeld)
Zaterdag: 50 gr vlees en ongeveer 50 tot 65 gr orgaanvlees ( hou je 112 gr vlees over en orgaanvlees is verdeeld)
Zondag: 112 gr vlees (vlees is verdeeld)


Nu is alles verdeeld over een hele week en kan je aan de slag.
Vlees inkopen, in porties verdelen en in de vriezer bewaren.

Ter afsluiting. Je zal je misschien afvragen waarom er geen varkensvlees in het menu voorkomt. De rede daarvoor is het gevaar dat de kat de ziekte van aujeszki oploopt, een dodelijke ziekte voor hond en kat. Het virus bevindt zich in rauw varkensvlees en heeft onherroepelijk de dood tot gevolgen!! Ik adviseer dus geen rauw varkensvlees aan je hond of kat te voeren.

Veel succes!!

Robin van Buren
Laatst bijgewerkt door *Robin* op di 04 maart, 2008 21:46, in totaal 1 keer bewerkt
Groetjes Robin, Bailey, Roxy en Puk

Afbeelding
Opposites attract each other, black and white, the purrrrrfect combinationAfbeelding

*Site Beheerder*
*Site Beheerder*
Avatar gebruiker
Berichten: 30895
Geregistreerd: wo 23 nov, 2005 21:30
Woonplaats: Leeuwarden
Aantal honden: 2
Aantal katten: 3

Berichtdoor Ester » do 19 jul, 2007 14:54

Handleiding tot zelf een menu samenstellen voor katten

Waaraan moet een goed katten menu voldoen?

·Minimaal 4 verschillende diersoorten
·De meest natuurgetrouwe percentages zijn: 3 tot maximaal 5% lever, (eventueel) 3% niertjes, 10% hart, 10 à 15% bot en tot slot 70 à 77% spiervlees
·Aanvullingen zoals groenten, eieren, zuivel, kefir zijn voor katten niet nodig. Eieren en eventueel probiotica in de vorm van kefir mag natuurlijk wel, maar laat alle plantaardige producten achterwege.
·Hele dieren zoals muisjes, ratjes, gerbils zijn compleet. Dit reken je niet bij de percentages.
·In tegenstelling tot honden eten katachtigen vrijwel altijd gehele diertjes. Een muisje is als het ware een compleet pakketje van orgaanvlees, spiervlees en bot. Een kat kan dus het beste elke dag compleet eten. Een maaltijd van bot, orgaan en spiervlees
·Over vis zijn de meningen verdeeld. Het is geen natuurlijke prooi maar toch heeft vis bij katten soms gunstige effecten. Indien je vis wilt voeren doe dit dan niet vaker dan 1x in de week.
·Eendagskuikens zijn NIET compleet!!! Dit is een goede aanvulling maar mag nimmer de hoofdmoot van de voeding uitmaken.

Let op: in tegenstelling tot honden mogen katten niet vasten in verband met leververvetting!!

Hoe bereken je een menu?

Dit is een gevoel wat je door ervaring ontwikkeld. Je telt het aantal grammen orgaan op bij het totale orgaangehalte, het spiervlees ( dus ook het vlees wat om botten zit ) bij het totale spiervlees gehalte en dit geldt ook voor het botpercentage. Indien je ook KVV ( compleet versvlees ) voert tel je dit op bij het orgaanpercentage. Zorg er dus voor dat als je KVV voert je niet tot weinig orgaanvlees zelf bijvoert.

We nemen als voorbeeld een kat die zo'n 150 gram per dag eet.

Deze kat mag dus 150 gram per dag.
Er zitten 7 dagen in een week. Deze kat mag dus 150 gram X 7 (dagen) = 1050 gram per week.

Een kat mag 70% spiervlees dus de som is als volgt: 1050:100x70%= 735 gram spiervlees

Een kat mag zo'n 5% lever dus de som is als volgt: 1050:100x5% = 52,5 gram lever

Een kat mag 10% hart dus de som is als volgt: 1050:100x10% = 105 gram hart

Een kat mag 15% bot dus de som is als volgt: 1050:100x15%= 157,5 gram bot

Ter controle: 157,5 bot + 105 gram hart + 52,5 gram lever + 735 gram spiervlees = 1050 gram! Klopt dus!

( overigens kun je de ,(nogwat) getallen gewoon afronden. Gaat er enkel om dat je in de buurt zit qua percentages )

Stel je voert 2x per week hele muisjes, en 1x per week hele ratjes. Dan voer je al 3x "compleet". Dan ga je dus uit van 4 dagen in plaats van 7 dagen.

Dan wordt het dus 150 gram ( want dat mag de kat in dit voorbeeld per dag ) x 4 dagen = 600 gram

Een kat mag 70% spiervlees dus de som is als volgt: 600:100x70%= 420 gram spiervlees

Een kat mag zo'n 5% lever dus de som is als volgt: 600:100x5% = 30 gram lever

Een kat mag 10% hart dus de som is als volgt: 600:100x10% = 60 gram hart

Een kat mag 15% bot dus de som is als volgt: 600:100x15%= 90 gram bot

Copyright www.voernatuurlijk.nl

Omdat Uw kat geen negen levens heeft: Extra zorg voor goede voeding!!

Het aantal mensen in kattenland dat de voeding (gedeeltelijk) zelf samenstelt of rauwe voeding geeft groeit langzaam maar gestaag. Het goed uitbalanceren van een goed menu vraagt echter wel om wat kennis van zaken. Het zelf samenstellen is niet alleen gezond, het is ook dé manier om nog meer bezig te zijn met je kat. “VoerNatuurlijk!” laat jullie kennis maken met de wereld van Natuurlijke Rauwe Voeding!

Dat katten kieskeurige eters zijn is eigenlijk niet waar. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat hun kat alleen het duurste merk wil eten, en dat hij bij alles wat goedkoper is zijn neus zou omdraaien. Het zijn echter diezelfde katten, die bij de buren het goedkoopste blikje kattenvoer gretig naar binnen werken. Katten zijn er alleen op uit om simpelweg het lekkerste te pakken te krijgen en geef ze daarin eens ongelijk!

Katten eten hun prooi, of vlees, door deze in stukken te scheuren, en vervolgens in stukjes in te slikken. In de maag wordt het voedsel vervolgens bewerkt door het maagzuur dat het verterings-en opname proces mogelijk maakt. Het vocht uit de voeding wordt grotendeels opgenomen via de dikke darm. Dit vocht is essentieel: een kat die te weinig vocht binnenkrijgt, hetzij via drinken hetzij via zijn voedsel kan ernstige blaas en nierproblemen ontwikkelen. Verse rauwe voeding bevat voldoende metabool vocht dat bijdraagt aan een goede waterhuishouding. Hierdoor kunnen bovenstaande problemen voorkomen worden. De darmen van een kat als obligate carnivoor zijn amper twee meter lang, een voeding zonder plantaardige vezels zorgt dus voor een betere spijsvertering. Katten hebben geen behoefte aan granen wanneer je besluit zelf samen te gaan stellen, de koolhydraten die een kat nodig heeft worden al uit het vlees opgenomen.

Op de markt zijn er tientallen verschillende soorten droog en blikvoedingen voor katten te koop. Echter voert niet iedereen op deze manier. Er zijn ook mensen die het dieet van hun kat(ten) zelf samenstellen bestaande uit rauw vlees, rauwe organen, rauwe botten al dan niet aangevuld met zuivelproducten en eieren. Deze manier van voeren is wellicht beter bekend onder de term “BARF” wat staat voor ‘Bones and Raw Food’ of ‘Biologically Appropiate Food’. De term is in het leven geroepen door een Australische dierenarts Dr. Ian Billinghurst. De andere stroming is die van Dr. Tom Lonsdale. In dat geval spreekt men van “Raw Feeding” of in het Nederlands “Natuurlijk Rauw Voeren”. In feite is het een herontdekking van oude waarden: jarenlang kregen katten op deze manier te eten, toen men nog nooit van brokvoeding gehoord had. Het is op zich niet zo heel vreemd dat mensen hun kat ( zo nu en dan ) verse rauwe voeding willen geven. De laatste tijd zijn wij steeds meer gaan letten op wat we zelf eten, en bijna vanzelfsprekend dat we ook eens besluiten om een blik te werpen op het menu van onze kat. We vinden het niet meer geheel logisch om onze kat elke dag dezelfde voeding voor te zetten. We willen onze kat ook graag verse en afwisselende voeding geven, want vers zijn we immers van mening, is gezond!

Het zelf samenstellen kan beslist gezond zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar goed op gelet moet worden. Eerst en vooral: zorg ervoor dat je de voeding rauw verstrekt, botten die gekookt of anderszins verhit zijn veranderen van structuur en gaan splinteren. Wees niet bang voor het splinteren van rauwe botten, want katten in de natuur eten immers hun prooi ook rauw. Indien je rauw wilt gaan voeren, geef dan zoveel mogelijk vlees, orgaan en bot van natuurlijke prooidieren van een kat. Dat komt er op neer dat je voornamelijk gevogelte, konijn, haas en andere kleine knaagdieren dient te voeren. Een gemiddelde volwassen kat eet van deze samengestelde voeding ongeveer 100 gram per dag. De meest natuurgetrouwe percentages zijn: 3 tot maximaal 5% lever, 10% hart, 10 à 15% bot en tot slot 70 à 77% spiervlees. Onder spiervlees valt al het vlees wat geen orgaan is, hierbij kun je denken aan kipfilet en kopvlees etc. Geef een kat deze percentages het liefst elke dag: Katten, eten in tegenstelling tot honden in de natuur voornamelijk gehele prooidieren. Het is daarom ook veel natuurlijker om elke dag deze genoemde percentages te verstrekken: een muis is ten slotte ook een "compleet pakketje".

Indien je genoemde percentages aanhoudt hoef je ook niet bang te zijn dat je kat een tekort aan taurine oploopt: de percentages zijn afgeleidt van natuurlijke prooidieren en daarom uiterst in balans. Hetzelfde geldt voor het “all meat syndrome”, wat geen wetenschappelijk term is maar waar het in feite om "secundaire nutritionele hyperparathyroïdie" gaat. Dit houdt in dat als een kat alleen maar fosfor binnenkrijgt wat vooral te vinden is in (orgaan)vlees en geen calcium (wat aanwezig is in bot) dat de bijschildklier van slag raakt. De bijschildklier wil er dan voor zorgen dat de verhouding calcium en fosfor weer in balans raakt. Deze zal als gevolg een parathormoon gaan produceren die er voor zal zorgen dat de calciumconcentratie weer voldoende hoog wordt. Indien je dus echter geen voldoende bot geeft kan het niet uit de voeding komen en zal het als gevolg aan de eigen botten ontrokken worden. Hierdoor krijg je botontkalking met alle gevolgen van dien. Het is dus belang indien een kat weigert bot te eten het te vervangen door een calciumpreparaat. Taurine is voornamelijk aanwezig in hart, en indien je jezelf aan genoemde percentages houdt zal je kat dit ook voldoende binnenkrijgen.

Niet alle katten zijn overigens meteen gecharmeerd als ze hun nieuwe rauwe voeding voorgeschoteld krijgen. Ze moeten vaak nog wennen aan een andere textuur, geur en smaak van de nieuwe voeding. In de huidige kattenvoeders worden vaak geur en smaakstoffen toegevoegd om de voeding extra aantrekkelijk te maken voor katten. Probeer dus niet meteen op te geven, maar neem er je tijd voor. Het mengen van blikvoer en rauw vlees wil ook vaak helpen, of het even blancheren van de rauwe voeding. . Probeer ook zo veel mogelijk te variëren met verschillende vleessoorten, en biedt het voedsel op verschillende wijze aan zoals heel of gemalen indien een kat in het begin weigert rauwe voeding te eten.

Misschien duizelt het je wel na deze informatie en zie je het helemaal niet zitten. Gelukkig is daar een oplossing voor: in de meeste supermarkten en in vrijwel elke dierenspeciaalzaak zijn er kant en klare, complete, rauwe vleespakketten te koop. Hoewel dit gemalen is en ábsoluut onderdoet aan grote stukken vlees en bot die paradontale aandoeningen doen vermijden toch een prima tweede keus voor mensen die niet kunnen of willen samenstellen maar hun viervoeter toch wat afwisseling willen bieden.

© Voer Natuurlijk - Ester Overman met dank aan Wendy! - 6-12-2006

Keer terug naar Kat & Rauw

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten