Registreren

Foodwatch: Dierenvoer leidt tot alledaags dierenleed

Hoekje voor publicaties, nieuwsbrieven en voor alles wat in de media komt m.b.t (natuurlijke) huisdiervoeding.

Moderator: Team VoerNatuurlijk

*Site Beheerder*
*Site Beheerder*
Avatar gebruiker
Berichten: 30895
Geregistreerd: wo 23 nov, 2005 21:30
Woonplaats: Leeuwarden
Aantal honden: 2
Aantal katten: 3

Foodwatch: Dierenvoer leidt tot alledaags dierenleed

Berichtdoor Ester » do 11 okt, 2012 12:56

Dit bericht stond al op onze FB-pagina maar zet ik hier ook even neer. :voer20:

----------

Foodwatch: Dierenvoer leidt tot alledaags dierenleed
donderdag 04 oktober 2012 12.12

De ongeveer 4,4 miljoen honden en katten in Nederland krijgen dagelijks slecht en ongezond voer, dat bestaat uit afval van de levensmiddelenindustrie. Dit concludeert foodwatch, die ter gelegenheid van Dierendag gangbare diervoeders onder de loep nam.

Geen vlees
Foodwatch keek naar veelverkochte diervoeders, zoals Pedigree, Cesar, Bonzo, Royal Canin Brok en Whiskas. Katten en honden zijn carnivoren, die elke dag eiwitten uit vers vlees nodig hebben. Zowel dure als goedkope zakjes en blikjes bevatten nauwelijks of geen vers vlees en sommige veelgebruikte ingrediënten zijn ronduit slecht voor huisdieren, oordeelt foodwatch.

Diarree
Voer bevat vaak loze calorieën uit maispulp of soja, waar een carnivoor weinig voedingstoffen uit kan halen. Als er geen bietenpulp in de meeste droge brokjes zou zitten, zou direct zichtbaar worden dat vele dieren aan diarree lijden door een inferieur dieet. Droge bietenpulp, een restproduct uit de suikerindustrie, bindt de ontlasting. Taurine is een essentieel aminozuur voor katten, dat van nature in orgaanvlees zit. Als de toevoeging ‘Met taurine’ op een verpakking prijkt, bevat het product te weinig vlees.

Humanisatie
Ieder jaar groeit de petfood-industrie steevast met drie procent, omdat fabrikanten erin slagen dieren en hun behoeften sterk te humaniseren met marketing als ‘Pate: Met gevogelte tuingroenten en rijst’. Er bestaat nu apart voer voor iedere 'lifestage', voor de ‘indoor’ kat en er zijn zelfs tussendoortjes. Nu huisdieren de menselijke eetpatronen volgen en te grote porties krijgen, lijdt meer dan een derde van de huisdieren aan overgewicht. "De onzinnige claims op brokken en blikvoer komen rechtstreeks uit de keuken van de levensmiddelenmarketing", stelt Bart van Opzeeland van foodwatch vast "Dieren kunnen niet klagen, maar ik weet zeker dat ze liever vers vlees dan gemalen veren of haren met een onzinlabel eten."

Kleine lettertjes
Een zak brokken met rund vermeldt vaak in de kleine lettertjes: ‘min 4 % rund’. Dat betekent niet dat een brokje vier procent vlees bevat. Het gaat om vier procent van het vleesbestanddeel en dat is vaak maar 50 tot 25 procent van het totaal. Dit vleesdeel bestaat grotendeels uit afval: resten vet, bloedmeel, huid, hoef en als er 'kip' of 'gevogelte' op staat: mogelijk gemalen veren. Droge hondenbrokken bestaan voor zo'n zeventig procent uit granen, waar een hond weinig uit kan halen, droog kattenvoer voor minstens de helft. Een coating met een smaakje zorgt ervoor dat de dieren het blijven eten. Nat voer bestaat voor zeker vijftig procent uit toegevoegd water. Dieren moeten er dus extra veel van eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Bijna alle merken diervoeders gebruiken proefdieren, die zijn opgesloten en gebruiken afval uit de bio-industrie, waar productiedieren een armzalig leven leiden.

Bron: foodwatch
http://vroegevogels.vara.nl/index.php?c ... %5D=362105

*Belgische Hollanders*
*Belgische Hollanders*
Avatar gebruiker
Berichten: 724
Geregistreerd: wo 05 aug, 2009 10:19
Aantal honden: 4
Aantal katten: 1

Re: Foodwatch: Dierenvoer leidt tot alledaags dierenleed

Berichtdoor Agostini » do 11 okt, 2012 17:07

Mijn werkhond kreeg tot vorige week Champ brokken, 7 HOPEN per dag, steeds diarree. Toen ik hem kreeg, wou ik hem direct overzetten op vlees. Mocht niet want dat zou niet compleet zijn, zou hij diarree krijgen (had ik al!), ... hij krijgt het nu een dikke week en doet het er super op. Moet nog enkele kilo's kwijt, tandjes moeten terug witter worden en zijn pelske moet nog meer gaan blinken, maar iedereen gaat binnen enkele weken/maanden zo doen :shock: als ze hem weer gaan zien!

*De kleine therapeut*
*De kleine therapeut*
Avatar gebruiker
Berichten: 5746
Geregistreerd: do 04 aug, 2011 17:07
Aantal honden: 2
Aantal katten: 0

Re: Foodwatch: Dierenvoer leidt tot alledaags dierenleed

Berichtdoor Sjaak » di 16 okt, 2012 12:44

Ik ben benieuwd, laat ze maar eens eens NRVpoepie ruiken! ;-)
Die hond zal je dankbaar zijn! Hij kan zich toch nooit lekker gevoeld hebben op brok als ik da zo lees, constant aandrang en dunne ontlasting.

Mooi artikeltje van Foodwatch!
Groetjes Nicole
Properly trained a Man can be Dog's best friend.

*Koninklijke Labjes*
*Koninklijke Labjes*
Avatar gebruiker
Berichten: 5454
Geregistreerd: ma 13 nov, 2006 23:12
Woonplaats: Soest
Aantal honden: 2
Aantal katten: 2

Re: Foodwatch: Dierenvoer leidt tot alledaags dierenleed

Berichtdoor annemiek h » di 16 okt, 2012 14:32

Hier nog de tekst van het wat uitgebreidere originele artikel ([url]bron http://www.foodwatch.nl[/url])

Vandaag, op 4 oktober, is het dierendag. Een dag om uw huisdier eens lekker in de watten te leggen. In het schap voor diervoeding liggen tal van producten die u hierbij een handje kunnen helpen: 'heerlijke' tussendoortjes, glimmende verpakkingen met afbeeldingen van uitgelaten dieren en leuzen met mooie beloftes en gezondheidsclaims. Helaas is ook hier niet alles wat het lijkt. foodwatch nam een aantal merken onder de loep en kwam tot de conclusie dat ook baasjes van huisdieren massaal worden misleid door voedselproducenten.

Carnivoren gedwongen tot flexitarier
In Nederland wonen zo'n 4,4 miljoen honden en katten. Honden en katten zijn carnivoren. Dit betekent dat ze hun voedingsstoffen hoofdzakelijk uit dierlijke bronnen als vers vlees halen. Koolhydraten daarentegen zijn geen essentiële voedingsstoffen voor honden en katten. Energie halen ze namelijk vooral uit eiwitten, waarbij plantaardige eiwitten veel minder goed benut worden dan dierlijke. Voor katten geldt dit zelfs meer dan voor honden. Het is daarom belangrijk dat (vooral in kattenvoer) de eiwitten vrijwel uitsluitend van dierlijke oorsprong zijn.

Maar diervoeding van grote merken als Pedigree Pal, Whiskas en Royal Canin die zichzelf als expert op het gebied van diervoeding in de markt zetten, bestaat grotendeels uit plantaardige, veelal bewerkte, bestanddelen als granen en maïs. Zo bestaat droog hondenvoer voor ruim zeventig procent uit granen en droog kattenvoer zelfs vaak voor meer dan vijftig procent. Ook worden regelmatig bakkerijproducten als biscuits en deegwaren toegevoegd. De consequentie hiervan is dat het voer, ondanks het feit dat het heel gezond voor uw huisdier lijkt, weinig te maken heeft met zijn of haar oorspronkelijke dieet. Om eventuele negatieve effecten op de spijsvertering te voorkomen treft u dan ook regelmatig bietenpulp aan op de ingrediëntenlijst van het voer. Volgens dierenkenners voornamelijk om te voorkomen dat onze huisdieren aan de diarree raken. Kleur- en smaakstoffen moeten dan weer voorkomen dat het voer er onaantrekkelijk uit komt te zien.

Claims
Ook verpakkingen van diervoeding staan vol met claims. Zo heeft bijvoorbeeld Whiskas taurine toegevoegd aan zijn kattenvoer met als claim dat dit het hart gezond houdt. Taurine is een stof die van nature in bijvoorbeeld muizen en orgaanvlees aanwezig is. De stof is essentieel voor katten; bij een tekort krijgen ze oog- en hartproblemen. Maar als het voer voldoende bij het oorspronkelijke dieet van de kat was aangesloten, was de toevoeging van geïsoleerd taurine helemaal niet nodig geweest. Dit feit, gecombineerd met toevoegingen van tal van andere geïsoleerde vitaminen, illustreert in feite de uitholling van het voer, terwijl er juist allerlei gezondheidsclaims op de verpakking staan. Ook worden tal van claims ingezet die suggereren dat het hoogwaardige voeding betreft (‘100% compleet’), die voor een mooie vacht of bijvoorbeeld een gezond gebit zorgt.

Verhullen van koolhydraten
Regulering in de humane voedingssector loopt voor op die in de diervoedingssector. De producenten daarvan zijn dus relatief vrij in hun claims. Ze hoeven bijvoorbeeld koolhydraten niet te vermelden in de voedingswaardedeclaratie, wat de hoeveelheid granen in de voeding kan maskeren. Ook andere trucjes die ook bij humane voeding niet worden geschuwd zijn deze producenten niet vreemd. Zo geldt ook hier de regel dat van het eerstgenoemde bestanddeel in de ingrediëntenlijst het meeste in het product moet zitten. Maar daar hebben de fabrikanten iets op gevonden. In de ingrediëntenlijst kan als eerste wel een vleesbestanddeel vermeld staan. Dit lukt door vlees en dierlijke bijproducten bij elkaar op te tellen. Een trucje waardoor het op eerste plaats vermeld kan worden. Tegelijkertijd kunnen er verderop in de lijst bijvoorbeeld drie verschillende vormen van maïs apart vermeld staan (maïs, maïsmeel en maïsgluten). Als deze drie bestanddelen bij elkaar zouden zijn opgeteld zou het kunnen dat maïs feitelijk als eerste op de lijst van ingrediënten had moeten staan, wat duidelijk zou maken dat uw hond of kat hoofdzakelijk plantaardige in plaats van dierlijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hoeveel procent?
Net als bij humane voeding vaak het geval is (denk aan aardbeienkwark met 0,6 procent aardbei) is het aandeel van het op de verpakking aangeprezen ingrediënt vaak maar in zeer kleine hoeveelheid aanwezig. Zo kan de claim ‘met rund’ betekenen dat er slechts vier procent rundvlees in een product zit. Als dit aan de hand van vers vlees gemeten is, blijft er als droog bestanddeel zelfs nog minder van over. Daarnaast is het vaak niet eens vier procent van het totale voer maar alleen van het vleesbestanddeel. Hierdoor valt het werkelijke percentage van het aangeprezen ingrediënt fors lager uit.

Transparant?
Een bijkomend probleem is dat producenten de herkomst van dierlijke en plantaardige bijproducten niet hoeven weer te geven. U kunt dus niet weten of het voer van uw huisdier bijvoorbeeld varkenslever en -longen, kippenhart en -huid, darmen, rundermilt of -uier, vismeel, haarmeel of vlees-/beendermeel of een combinatie daarvan bevat. Naast de reeds genoemde voorbeelden ontbreekt het dus ook op dit gebied aan transparantie in de diervoedingsschappen.

“Nat” voer
Valt het u op dat uw kat of hond nooit genoeg lijkt te hebben bij het eten van de brokjes in gelei of paté? Dat is niet zo vreemd: waar vlees van nature een vochtpercentage heeft van tussen de 65 en 75 procent bestaat het ingeblikte voer voor rond de 80 procent uit water, waarvan circa de helft is toegevoegd.

Diervoeding levert geld op
Katten- en hondenvoer zijn sterke commerciële producten. De zogenaamde petfoodindustrie verdient er goed mee. Het doel is voornamelijk ‘gemak’ (voor het baasje) en de suggestie van ‘genieten’ (voor het huisdier). Denk aan makkelijke portieverpakkingen en voer waarop men beweert dat het kattenbakluchtjes vermindert. Prijzen voor voeding voor huisdieren liggen echter ook zes tot dertig keer hoger dan de prijzen in de reguliere veeteelt.

Het zijn net mensen
Humanisatie of vermenselijking is een trend in dierenvoer. Aan het brede assortiment van voer speciaal voor jonge of juist oudere dieren, en apart voer dat geschikt is tegen tal van aandoeningen is te zien dat deze insteek werkt. Er zijn nu zelfs al speciale snacks als tussendoortje voor dieren. En ook complete maaltijden met erwtjes en worteltjes, of pastamaaltijden die qua suggestie niet onderdoen voor een kant- en klaarmaaltijd voor mensen zijn geen uitzondering.
‘Emotie toevoegen aan de categorie diervoeding levert geld op,’ aldus Nestlé, naast Mars een van de grootste producent van diervoeders met merken als Bonzo, Felix, Gourmet en Tom Poes. De vraag is of dergelijke ‘vermenselijkte’ gerechten met namen als ‘stoofpotje’, ‘paté met gevogelte, tuingroenten en rijst’ daadwerkelijk goed zijn voor onze huisdieren.

Feit is namelijk ook dat het percentage te zware katten en honden tussen de 35 en de 50 procent ligt. Dat de porties die fabrikanten op verpakkingen adviseren vaak veel te groot zijn draagt hier ook aan bij.

Lief voor uw dier
Achter de verwennerij van uw huisdier kan veel dierenleed schuilgaan. Zo zijn veel producten door middel van dierproeven getest en maakt men op grote schaal gebruik van reststromen uit de bio-industrie, wat de associatie met dierenliefde ongeloofwaardig maakt. Kortom, wilt u vandaag uw dier in de watten leggen? Denk dan goed na voordat u uw winkelkarretje vult.
Afbeelding

*Haagse Podenco's*
*Haagse Podenco's*
Avatar gebruiker
Berichten: 12195
Geregistreerd: di 08 aug, 2006 11:24
Woonplaats: Den Haag
Aantal honden: 2

Re: Foodwatch: Dierenvoer leidt tot alledaags dierenleed

Berichtdoor Aquillo » zo 21 okt, 2012 22:18

Goed dat je hier aandacht aan besteedt Annemiek :voer20:
Groetjes, Cynthia

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Keer terug naar Mediatheek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast