Of je een nieuw dak nodig hebt voor je zonnepanelen hangt van een paar factoren af, maar de belangrijkste factor om rekening mee te houden is de conditie van je huidige dak. Je dak moet vrij nieuw en in goede staat zijn als je er zonnepanelen op gaat installeren. Vooral als je dak meer dan vijf jaar oud is, moet je overwegen om je dak door een vakman te laten beoordelen om te helpen bepalen of het goed standhoudt en klaar is voor zonnepanelen.

Als je dak het einde van zijn geplande levensduur nadert of in slechte staat is, dan kun je het meestal beter vervangen voordat je zonnepanelen installeert. Dit zorgt ervoor dat je dak de zonnepanelen kan dragen en voorkomt dat je moet betalen om de panelen weg te halen als het tijd wordt om het dak te vernieuwen.

De meeste zonnepanelen gaan 25-30 jaar of langer mee, dus je wilt ze niet installeren op een dak dat lang daarvoor vervangen moet worden. Als je merkt dat je je dak moet vernieuwen om er zonnepanelen op te kunnen leggen, moet je ook onderzoeken welke soorten daken het beste werken met zonnepanelen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Of je nu overweegt zonnepanelen op je huidige dak te plaatsen of eerst een nieuw dak wilt, er zijn een paar dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je dak geschikt is voor zonnepanelen. Doe daarom altijd eerst een dakscan voor zonnepanelen. Het goede nieuws is dat de meeste soorten daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Behalve de leeftijd en toestand van een dak zijn de belangrijkste aspecten die de compatibiliteit met zonnepanelen beïnvloeden:

  • Hellingshoek
  • Vorm en grootte
  • Oriëntatie

Laten we elk van deze factoren eens kort bekijken.

Hellingshoek

De helling, of hoek, van je dak is iets om rekening mee te houden. De dakhelling wordt bepaald door de verticale stijging gedeeld door de horizontale lijn. De meeste mensen beschouwen de ideale hoek voor een zonnepaneel als 30 graden. Dit vertaalt zich in een dakhelling van ongeveer 7/12, wat betekent dat voor elke 12 centimeter ruimte horizontaal, de hoogte van het dak met zeven centimeter toeneemt.

Heb je een steiler dak, dan werkt het waarschijnlijk nog steeds voor zonnepanelen en zal het niet veel invloed hebben op je energieproductie. Bijvoorbeeld, een helling van 40 graden zou de energieproductie slechts met ongeveer één procent moeten verminderen ten opzichte van 30 graden. Maar alles boven de 40 graden is waarschijnlijk te steil. Behalve de efficiëntie van het systeem is een ander belangrijk punt van zorg bij steile daken dat aannemers de panelen misschien niet veilig kunnen installeren.
Is je dak plat, dan kun je nog steeds zonnepanelen installeren. Het betekent alleen dat je beugels moet gebruiken om de panelen schuin te plaatsen, wat iets extra kan kosten.

Vorm en grootte van het dak

De vorm en grootte van je dak kunnen ook van invloed zijn op de geschiktheid ervan voor zonnepanelen. Een rechte meting van de afmetingen van je dak vertelt je niet alles wat je moet weten, want alles wat het oppervlak van je dak onderbreekt, zoals dakkapellen, schoorstenen en andere elementen, kan je beschikbare ruimte beïnvloeden.

Oriëntatie van het dak

Op het noordelijk halfrond werken zonnepanelen het meest effectief als ze naar het ware zuiden gericht zijn. Een goede manier om uit te vinden welke richting je huis op ligt is je adres op te zoeken op een platform als Google Maps. Dit vertelt je welke richting het ware zuiden is en hoe de oriëntatie van je huis zich daartoe verhoudt.