Een IT consultant, ook wel ICT consultant genoemd, evalueert de IT-systemen van bedrijven om ze te helpen om de zakelijke doelstellingen te bereiken. Lijkt het jou interessant om IT consultant te worden maar weet je nog niet precies wat de functie inhoudt? We leggen het hier onder uit.

De basiswerkzaamheden IT consultant

Een IT consultant voorziet bedrijven van advies of staat ze bij met de implementatie van informatietechnologie. De consultant wordt ingehuurd via een bedrijf en gaat hier vaak voor korte tijd aan de slag. Tijdens de werkzaamheden houdt een IT consultant altijd rekening met de doelstellingen van het bedrijf dat hem inhuurt. Vaak zijn de geleverde diensten eenmalig en is het niet de taak van een ICT consultant om bijvoorbeeld de infrastructuur te beheren of netwerken te onderhouden. Over het algemeen werkt de consultant in dienst van IT-consulting bedrijven.

Wat zijn de belangrijkste taken?

Het werk van een IT consultant is zeer afwisselend en de taken verschillen dan ook van project tot project. Wat je precies gaat doen, hangt over het algemeen af van de klant waarvoor je werkt. Wat is de doelstelling van het bedrijf? Waarvoor zijn je diensten nodig? Wat is de omvang van de opdracht? Taken die je haast altijd gaat tegenkomen zijn:

  • Het oplossen van IT-vraagstukken bij klanten
  • Het implementeren van een (nieuwe) IT-infrastructuur
  • Adviezen geven m.b.t. de IT-strategie
  • Het ontwikkelen van applicaties
  • Systeemintegratie
  • Het opleveren van CMS (content management systemen)

Benodigde vaardigheden

Denk jij erover om IT consultant te worden? Dan zijn er een aantal vaardigheden die jij nodig hebt. Allereerst is het belangrijk om affiniteit te hebben met alles dat met informatica te maken heeft. Je vakgebied wordt namelijk zeer breed. Jij gaat mensen informeren over verschillende aspecten van hun informaticasystemen. Hiervoor is kennis nodig van zowel programmeren als IT-infrastructuur. Deze baan past bijvoorbeeld goed bij mensen met een voorgeschiedenis als systeembeheerder, programmeur of informatieanalist.

Ook je soft-skills zijn belangrijk als IT consultant. Je komt bij veel verschillende bedrijven over de vloer, waardoor sociale vaardigheden erg belangrijk zijn. Het is aan jou om de klant te overtuigen, informeren en hem op te leiden met betrekking tot de nieuwe systemen. Alleen ruime vakkennis is niet genoeg, je moet ook over de nodige portie flexibiliteit beschikken. Omdat je regelmatig voor een nieuw bedrijf aan de slag gaat, moet je je steeds aanpassen aan andere regels.

Hoe word je IT consultant?

Verschillende wegen leiden naar Rome, maar over het algemeen is het een absolute pré als jij een bachelor- of master in computer- of informatiewetenschappen, engineering of een gerelateerd interessegebied op zak hebt. Zeker bij de grotere en gerenommeerde bedrijven zijn de eisen redelijk hoog. Bij een kleiner bedrijf kan een mbo opleiding in combinatie met meerdere jaren relevante werkervaring genoeg zijn.

Omdat de vraag naar IT professionals steeds groter wordt, zijn er ook mogelijkheden om een opleiding en een IT traineeship te combineren. Diverse werkgevers reserveren een budget om een ICT traineeship aan te kunnen bieden. Dit kan zowel in dienst van een groot bedrijf zijn, zoals Capgemini, SAP en Microsoft, of juist bij een consultantbureau.

Wat verdien je als IT consultant?

Voor veel mensen is dit niet de belangrijkste reden om IT consultant te willen worden, maar het salaris is zeker niet onbelangrijk. Gemiddeld verdient een ICT consultant €3.894,- bruto per maand. Dit bedrag is afhankelijk van de hoogst genoten opleiding, het aantal jaren ervaring en of je bij een bedrijf in dienst werkt of via detachering aan de slag gaat.