De oven schoonmaken, het is niet een klusje dat mensen graag doen. Je hebt heerlijk gekookt en de mensen hebben genoten van je gerechten. Toch nog wacht die vervelende klus. Het schoonmaken van de oven. Er zijn verschillende technieken om een oven op een goede manier te reinigen. Ik ga voor jullie als schrijver beschrijven wat de beste aanpak is voor het schoonmaken van de oven. Met deze tips en technieken is je oven al snel weer blikkend schoon.

Het reinigen van een oven met baking soda

De eerste stap om te reinigen met baking soda is om je oven te verwarmen op 250 graden Celsius. Doe dan de baking soda en een beetje water in een ovenschaal en meng dit goed door elkaar heen. Als je oven voorverwarmd is kan je de bak met het soda in de oven zetten. Wacht vervolgens een half uur en zet je oven uit. Haal je bak uit de oven en laat de oven goed afkoelen. Afkoeling is belangrijk anders is de kans groot dat je jouw handen verbrandt. Als de oven afgekoeld is ga er volgens met doekje en een spons doorheen. Is dit proces voltooid dan is je oven weer brandschoon. Wil je met dit proces een heerlijke geur in de oven kan je aan het bakje baking soda nog een beetje citroensap toevoegen om van de nare luchtjes van de oven af te komen.

Oven reinigen met baking soda en azijn

Azijn en baking soda zijn een ideale combinatie om samen te gebruiken om te oven schoon te maken. De stoffen reageren goed samen en kunnen de meest vuile oven schoon krijgen. Meng de baking soda en afwasmiddel om een papiertje en wrijf hiermee de oven schoon. Het is van belang dat het papier niet te dun is en dat je er makkelijk mee kunt wrijven. Vindt je papier niet fijn kun je er ook voor kiezen om een doek of een spons te gebruiken. Meng vervolgens een beetje azijn met water. Doe het in een spuit om de hoeveelheid te doseren. Spray vervolgens je doek of papier onder met het azijn. Wacht vervolgens 10 minuten en maken dan de oven schoon. Het is beter om het goedje een nacht te laten rusten. Dan bereik je een beter effect. Als er resten achter blijven spray dan nog een keer met azijn en neem de soda af met een vochtige doek.

Je oven reinigen met puinsteen

Je zal het niet verwachten maar puinsteen is een prima middel om de vetresten in je oven te verwijderen. Hoe gaat het in zijn werk om een oven met een puinsteen te reinigen? Maak de puinsteen goed vochtig. Dit doe je op dezelfde manier zoals je een spons vochtig maakt bij het schoonmaken. Boen vervolgens de oven schoon met je puinsteen. Het is belangrijk om kracht te zetten. Anders heeft het werk van een puinsteen weinig nut. Door het goed gebruik van een puinsteen kun je een oven snel en goed reinigen. Je vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Het schoonmaken van je oven met ammonia en groene zeep

Als je hebt over schoonmaken is ammonia en groene zeep ook een goede combinatie. Hetzelfde geldt als het voorbeeld dat ik beschreef van de baking soda en het azijn. Het is van belang als je deze techniek gebruikt eerst je oven te legen. Smeer dan je oven in met dikke groene zeep. Het is belangrijk dat hij echt goed dik is want, anders blijft de zeep niet hechten aan de vieze plekken in je oven. Plaats dan vervolgens een schaaltje ammonia in de oven. Doe vervolgens je ovendeur dicht. Het is belangrijk dat je dit goed een nachtje laat staan. Als je dit hebt gedaan ga je door met de volgende stap van het schoonmaken. Pak dan een schoonmaakdoekje met zeep en water. Vanwege het feit dat je de groene zeep en de ammonia een nachtje hebt laten rust kun je gemakkelijk de oven schoonmaken.

Wil je ook je bakplaat reinigen is hier een goede tip. Smeer hem in met groene zeep en doe hem met een schaaltje ammonia in een vuilniszak. Nadat de materialen en de schoonmaakmiddelen een nachtje hebben ingetrokken kun je ze schoonmaken. De bakplaat en rooster kan je vervolgens afnemen met een schuursponsje en een borstel. Je zult zien de vlekken zijn snel weg.