Je bent van plan om flink werk te gaan maken van je conditie en je eigen lichaam en je hebt besloten dat je eens wat meer moet gaan bewegen. Als gevolg hiervan heb je besloten om een roeitrainer aan te schaffen zodat je gewoon lekker thuis kan gaan trainen om calorie├źn te verbranden en spieren op te bouwen. De roeitrainer is hiervoor een excellente keuze. Ten eerste kun je een roeitrainer namelijk vrijwel overal kwijt aangezien deze niet veel ruimte in beslag neemt. Ten tweede is een roeitrainer een zeer multifunctioneel apparaat om mee te trainen aangezien je hiermee elke spier in het lijf aanspreekt. Met een roeitrainer boots je namelijk roeibewegingen na waardoor het net lijkt alsof je in een echte roeiboot op het water zit. Op deze manier bouw je zowel spierkracht op als conditie. Echter is een roeitrainer beslist niet goedkoop, afhankelijk van het type roeitrainer dat je wenst aan te schaffen zit de prijs van een roeitrainer grofweg tussen de 1000 en 2500 euro. Daarom is het zeer belangrijk dat een roeitrainer op een goede manier onderhouden wordt zodat schade en slijtage voorkomen wordt. Hoe je een roeitrainer op een gedegen manier kunt onderhouden ga ik je hier uitleggen.

Schoonmaken

Allereerst is het van belang dat de gehele roeitrainer met regelmaat schoongemaakt wordt. Denk hierbij met name aan het oppervlak waar u de voeten op plaatst, dit onderdeel van de roeitrainer zal vanzelfsprekend het snelst vies worden. Ook is van belang dat je het oppervlak waar het stoeltje op heen en weer gaat regelmatig reinigt. Als hier namelijk veel zand of vuil terecht komt dan zou het zomaar kunnen dat de roeitrainer ongewenste geluiden gaat maken of dat het stoeltje een stuk stroever heen en weer gaat dan gewend; wanneer u merkt dat dit gebeurd dan weet u dat het weer tijd is om hem even goed schoon te maken. Dit schoonmaken hoeft niet lastig te zijn, dit kun je simpelweg doen met een doekje en wat sop, zolang alles maar weer netjes schoon is naderhand en al het vuil verwijderd is.

Smeren

Een van de onderdelen van een roeitrainer is de ketting die in de machine verwerkt zit. Afhankelijk van hoe vaak de roeitrainer gebruikt wordt moet de ketting eens in de zoveel tijd goed gesmeerd worden. Wanneer je de roeitrainer zo’n 3 tot 4 keer per week gebruikt zal de ketting ongeveer 1 keer in de 3 maanden moeten worden gesmeerd. Het smeren van de ketting kan met verschillende middelen, simpele smeerolie of een busje WD-40 voldoet hierbij. Het smeren van de ketting zorgt ervoor dat de roeitrainer vloeiend zijn werk blijft doen en dit voorkomt gebreken waardoor de roeitrainer optimaal blijft presteren.

Bouten

Een ander onderdeel van een roeitrainer die zo nu en dan nagelopen moet worden zijn de bouten. Een roeitrainer heeft met name aan de voorkant verschillende bouten die de boel bij elkaar houden. Wanneer een roeitrainer intensief en vaak gebruikt wordt is de kans echter vrij groot dat deze bouten nog wel eens een beetje los willen komen. Loop dan ook een keer in de paar weken even langs de bouten om te kijken of ze nog wel goed vastzitten. Mocht dit niet het geval zijn zorg er dan voor dat je ze weer goed aandraait zodat er niks fout kan gaan.

Wanneer je de bovenstaande puntjes met regelmaat bijhoudt zul je merken dat de roeitrainer te allen tijde het goed blijft doen. Dit goede onderhoud zal een hoop onnodige kosten schelen.