Een van de klusjes die bij het schoonmaken vaak word overgeslagen of vergeten, is het schoonmaken van de oven. Zeg nou zelf, echt leuk is het niet om al die aangekoekte resten te schrobben. Toch is het wel aan te raden om eens per drie maanden de oven te reinigen, maar hoe doe je dat nou? Lees vooral verder zodat je binnen een mum van tijd weer een brandschone oven hebt.

Schoonmaak middelen

Er zijn schappen vol schoonmaakmiddelen te vinden in de supermarkt en waarschijnlijk heb je er ook al behoorlijk wat in huis. Het hoeft echter niet ingewikkeld te zijn en met huis tuin en keuken middelen kun je direct aan de slag.

Baking soda

Een wondermiddel op gebied van schoonmaken is baking soda. Als je vieze geurtjes en bacteriën wilt bestrijden is baking soda jouw beste vriend. Meng wat baking soda met water in een kopje, zet het in de oven en zet deze op 200 graden. Laat dit zo’n 30 minuten staan voor je met een vochtige doek de oven vanbinnen afdoet. Weg zijn die vieze geurtjes. Heb je een erg aangekoekte laag viezigheid in de oven? Maak dan een grote hoeveelheid van dit papje en smeer de hele oven er mee in. Dit mag een paar uur en het liefst zelfs een hele nacht intrekken. Hierna neem je met een vochtige doek het papje af en de laag vuil is verdwenen.

Citroen

Om vet te bestrijden is citroen een goed hulpmiddel. Snijd een citroen in platjes en doe deze in een ovenschaal met een laagje water. Zet de schaal in een voorverwarmde oven, ongeveer 200 graden, en laat die 10 minuten staan. Het citroensap verdampt en lost de vetlaag op. Neem de oven vanbinnen af met een microvezeldoek en je bent klaar!

Azijn

Ook azijn is een goed product om etensresten mee te verwijderen. Je kunt er voor kiezen om eerst de baking soda te gebruiken, alles af te doen en het daarna nog na te sprayen met azijn. Dit maak je met een nieuwe doek weer schoon en je oven blinkt weer. Los werkt azijn ook wonderen. Doe één kop water en 1/4 kop azijn samen in een bakje en laat dit een half uur koken in de oven op ongeveer 100 graden. Zo zijn de etensresten makkelijk te verwijderen met een vochtige doek.

Waspoeder

Voor de roosters uit de oven werkt waspoeder als een perfect schoonmaakmiddel. Haal ze uit de oven en veeg los zittende resten er vanaf. Pak een bak waar de roosters helemaal in kunnen en vul deze met heet water. Voeg hierbij een schep waspoeder toe en laat de roosters een nacht weken in deze bak. De volgende dag veeg je zo alle resten er vanaf en zijn ze weer stralend.

Stappenplan

Nu we de juiste middelen weten is er nog de vraag waar je begint met schoonmaken. Het lijkt een gigantische klus, maar door deze in stappen in te delen is het goed te doen.

Stap 1: Los vuil weghalen

Als eerste is het belangrijk om alle losse kruimels en restjes uit de oven te halen. Hoe doe je dat? Dat is eigenlijk heel simpel, met de stofzuiger of kruimeldief! Vergeet ook niet tussen de rubberen randjes de kruimels weg te halen.

Stap 2: Aangekoekte resten losmaken

Vaak blijven er na het koken etensresten achter in de oven die vervolgens flink aanpakken als je ze vergeet weg te halen en de oven weer gebruikt. Om deze aangekoekte resten weg te halen is het belangrijk om ze los te weken. Je kunt er voor kiezen om die met de baking soda tip te doen, of je gebruikt hiervoor de azijn zoals eerder beschreven. Deze twee manieren werken overigens ook goed bij aangekoekte pannen.

Stap 3: Vet verwijderen

Het glad en de randen van de oven blijven vaak erg vet, ook als je alle resten hebt weggehaald. Daarom is het goed om deze vetlaag ook weg te halen. Hiervoor kun je zoals beschreven een citroen gebruiken. Ruikt ook nog eens lekker fris!

Stap 3: Bakplaat en roosters

Hoewel je vaak ovenschalen gebruikt zijn er ook genoeg recepten waarbij de bakplaat of de roosters gebruikt worden. Gebruik daarom een waspoeder en watermengsel om ze lekker schoon te weken. Zo is ieder onderdeel van je oven mooi schoon en klaar voor gebruik.